Iedere automobilist een eigen ‘groene golf’

Gedurende ongeveer zeven weken krijgen deelnemers aan de proef ‘Groene en blauwe golf’ een persoonlijk groene-golfadvies in de auto. Bovendien worden ze gewaarschuwd voor naderende hulpdiensten.

De proef is onderdeel van het subsidieprogramma ‘Brabant in-car II’. Langs de Eisenhowerlaan in Eindhoven staan FM-zenders opgesteld die continu posities, rijrichtingen en adviessnelheden uitzenden. Deelnemers aan de proef zijn uitgerust met een speciaal navigatiesysteem waarbij in de voedingskabel een ontvanger is verwerkt.
Zodra een deelnemer over de Eisenhowerlaan rijdt, wordt er een persoonlijk groene-golfadvies op het navigatiesysteem getoond. De adviessnelheden worden op het moment dat het voertuig op het traject de magneetlus activeert, berekend. Het verkeerslicht waar het voertuig naar toe rijdt, bepaalt en verzendt het advies. Bij de proef wordt gebruik gemaakt van ODYSA van DTV Consultants in combinatie met radiotechnologie zoals die ook wordt gebruikt bij TMC.
Gedurende de proef zal ook de blauwe golf worden getest. Er verschijnt dan een waarschuwing op het scherm van het navigatiesysteem zodra er politie, ambulance of brandweer met zwaailichten aankomt, maar alleen als de hulpdienst van achteren (op dezelfde weghelft) nadert. Een proef met een vergelijkbaar systeem – BlauwBlauw – loopt in Gelderland.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.