Parkeren op P+R Alexander gratis met ov-chipkaart

OV-chipkaartgebruikers kunnen binnenkort gratis parkeren op P+R Alexander in Rotterdam. Wie geen zojuist gebruikte ov-chipkaart kan tonen, moet betalen. De stadsregio Rotterdam is de eerste regio in Nederland waar de ov-chipkaart nu ook voor andere zaken dan ov-reizen kan worden gebruikt.

Voorheen moesten dagreizigers hun gestempelde trein- of metrokaartje aan de toezichthouders op het P+R terrein laten zien om gratis van het terrein af te kunnen. Mensen met een ov-abonnement konden bij Stadstoezicht een in- en uitrijkaart aanvragen. Die rompslomp verdwijnt dankzij het nieuwe systeem.
De P+R Alexander telt 473 parkeerplaatsen die specifiek bedoeld zijn voor mensen die aansluitend verder reizen met het openbaar vervoer. Zo’n 10% van de parkeerplaatsen wordt echter gebruikt door mensen die niet met het ov verder reizen maar in de buurt van de P+R werken of winkelen. Deze automobilisten moeten voortaan op weekdagen € 0,50 per 19 minuten betalen. De stadsregio hoopt dat er op die manier meer parkeerruimte ontstaat voor ov-reizigers. Op zaterdag en zondag is er geen betaald parkeren op het terrein.
Het gaat om een pilot van zes maanden. Bij succes wil de stadsregio het parkeersysteem ook invoeren op andere P+R terreinen in de regio. De bedrijven Skidata en Telexis hebben gezorgd voor parkeerautomaten die ov-chipkaarten kunnen lezen. De stadsregio heeft de kosten voor het ontwikkelen van deze apparatuur, zo’n € 50.000, betaald.

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.