Fort Vechten krijgt duurzame parkeerplaats

 

Fort Vechten bij Bunnik wordt in de toekomst een nationaal bezoekerscentrum. Er komt een parkeerplaats, aangelegd met duurzame materialen.

Fort Vechten gaat het bezoekerscentrum van de Nieuwe Hollandse Waterlinie huisvesten. Voor de toenemende bezoekersaantallen is het noodzakelijk dat een parkeerplaats wordt aangelegd voor circa 250 auto’s, en 2 touringbussen. Dit is nodig om de verwachte bezoekersstroom van het liniecentrum te faciliteren. De verwachting is dat de jaarlijkse bezoekersaantallen toenemen van 50.000 tot 100.000. De huidige parkeergelegenheid bestaat uit een weiland. Begin februari wordt gestart met de aanleg van de parkeerplaats en de oplevering vindt eind mei plaats.
De aanleg van de parkeerplaatsen maakt deel uit van een pilotproject van de provincie Utrecht om de ontwikkeling van duurzame materialen in de wegenbouw te stimuleren. Verder wordt door de wijze van inrichting van de parkeerplaats de overlast voor de omgeving zoveel mogelijk beperkt door aandacht te besteden aan de landschappelijke inpassing.
Het landschappelijk ontwerp is gemaakt door Parklaan Landschapsarchitecten. Het centrale thema bij het ontwerp is ‘het verborgen militair landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.’ De militaire landschappen van de waterlinie zijn vrijwel onzichtbaar. Forten lijken op afstand bosjes, inundatievelden zijn gewone weilanden met koeien en verdekte wegen zijn eigenlijk gewone beplante wegen.
De entree van het parkeerterrein is vormgegeven als een verborgen militair landschap. Als er geen auto’s staan is er een groot weiland met ooievaarsnesten. De weg en parkeerplaatsen bestaan uit grasgridtegels die voor 50% uit hergebruikt beton bestaan. Het entreepad bestaat uit duurzaambeton waarbij geen cement maar vliegas wordt gebruikt. Het grid dat tussen in de grasstenen wordt gestrooid bestaat niet uit gebroken natuursteen maar uit gebroken oude baksteen. Verder is de verlichting – met houten lichtmasten – geminimaliseerd en gaat alleen aan als er bezoek is. Het is de bedoeling op het fort zonnecollectoren te plaatsen die voor de energievoorziening zorgen. De lichtkleur is afgestemd op de vele vleermuizen die bij het fort voorkomen. De kosten voor de aanleg van de parkeerplaats – bedragen € 952.000 -.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.