Gemeenten moeten btw heffen op parkeerkaartje

Gemeenten moeten op parkeerterreinen en parkeergarages die zijn afgesloten met een slagboom vanaf 1 juli 2011 btw heffen over het tarief. De Wijziging Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 die hierop betrekking heeft is in de Staatcourant gepubliceerd.
De Hoge Raad besliste op 15 oktober 2010 dat een gemeente geen btw hoefde te voldoen over de parkeerbelasting in parkeergarages en –terreinen. De Hoge Raad redeneerde dat er sprake was van een openbare weg en dat daarvoor dezelfde btw-regels van toepassing waren als bij parkeren op straat.
De staatssecretaris van Financiën  heeft nu de wet aangepast op dit punt. De aangepaste regeling strekt ertoe gemeenten en andere publiekrechtelijke lichamen voor de omzetbelasting aan te wijzen als ondernemer bij parkeren achter een slagboom. Het gaat dan om parkeerterreinen, parkeergarages en parkeerdekken die zijn afgesloten met een slagboom, hekwerk, of een dergelijke voorziening.  De staatssecretaris wil zo concurrentieverstoring ten opzicht van private partijen voorkomen.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.