Vexpan: Sprinklers in parkeergarages niet effectief

De veiligheid van parkeergarages concentreert zich vooral op het voorkomen van rookontwikkeling bij brand, waardoor zo’n brand beter is te blussen en mensen de kans krijgen om te vluchten. De brand in de Appelaar in Haarlem roept de vraag of er niet meer blusvoorzieningen nodig zijn. De Vexpan denkt van niet.

Parkeergarages zijn verplicht tot het installeren van ventilatiesystemen voor de dagelijkse ventilatie en, wanneer een garage niet onderverdeeld is in compartimenten, ook om rook bij brand af te voeren. Als rook bij brand zoveel mogelijk wordt afgevoerd, heeft de brandweer goed zicht. En dat geldt natuurlijk ook voor de mensen die zich eventueel in de parkeergarage bevinden. Die kunnen dan zien waar ze weg kunnen komen, aldus de Vexpan.
Een actuele complicerende factor bij een brand in een parkeergarage is dat steeds meer automaterialen, waaronder bumpers, van kunststof zijn gemaakt. Daar zit olie in die bij brand leidt tot een zwarte dikke rook. En dus ook belemmerend werkt bij het hebben van zicht. Bovendien slaat een brand bij kunststof veel sneller over dan bij metaal. Vice-voorzitter Wim Van der Heide van de Vexpan: “De brand in Haarlem betrof een ongekend aantal auto’s. De eerder genoemde richtlijn gaat uit van een brand met veel minder auto’s.”
Ook sprinklers zijn niet verplicht in parkeergarages. Naar aanleiding van de brand in Haarlem zijn daarvoor wel stemmen opgegaan. Maar Van der Heide trekt de effectiviteit van sprinklers in garages sterk in twijfel. “Wanneer er sprake is van brandende benzine, werkt water uit de sprinklers juist averechts. Brandende benzine drijft immers op water en verspreidt zich dan snel door de garage. Een sprinklerinstallatie zal het vuur ook niet effectief kunnen bestrijden, omdat een brand zich doorgaans in een auto bevindt.” Ook het toenemend aantal elektrische auto’s pleiten niet voor sprinklers. Tenslotte is de combinatie stroom en water verre van ideaal.
Op de vraag in hoeverre het staat met de verplichting van brandblusmiddelen in een parkeergarage antwoordt Van der Heide dat ook die niet altijd verplicht zijn. “Maar doorgaans zijn ze wel aanwezig. Probleem is vaak dat brandblusmiddelen vandaal- en diefstalgevoelig zijn. Daardoor zijn die middelen niet altijd snel voor het grijpen.”
Vexpan is voortdurend in gesprek over aanpassingen van de richtlijn met het NNI, aldus Van der Heide. “Bij de overwegingen voor de volgende aanpassing zal de brand in Haarlem zeker worden meegenomen.’’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.