Gegarandeerd groen bij het verkeerslicht

DTV Consultants heeft in Eindhoven op een gedeelte van de Ring en op de Eisenhowerlaan een proef uitgevoerd met het groene golf systeem, waarbij 175 automobilisten via een navigatiesysteem een persoonlijk advies kregen over de juiste snelheid. De eerste resultaten stemmen tevreden.

DTV Consultants heeft daartoe het ‘Odysa in-car’ systeem ingezet. Het traject waar de gemeente Eindhoven de proef met het in-car snelheidsadvies uitvoert, loopt via de Eisenhowerlaan en het Insulindeplein naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat (tot de J.F. Kennedylaan). Het individuele snelheidsadvies wordt beide richtingen op gegeven. Het geeft aan hoe hard je moet rijden om bij het volgende verkeerslicht gegarandeerd groen licht te krijgen. Een bijzonder aspect aan het project is de eis dat de tijd tussen het detecteren van het voertuig en het moment dat het voertuig een snelheidsadvies krijgt, niet meer dan een paar seconden mag zijn.
De video laat zien dat de eerste resultaten veelbelovend zijn en dat het in de toekomst goed mogelijk moet zijn om in-car individueel snelheidsadvies te geven aan weggebruikers.
ODYSA werd eerder getest in Amsterdam. Daar werd het individuele snelheidsadvies aan de automobilist doorgegeven via matrixborden langs de weg. Uit de eerdere proef met ODYSA in Amsterdam bleek dat
auto’s over het testtraject van begin tot eind een reistijdwinst tot wel achttien procent boeken.

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.