HagaZiekenhuis wint met parkeerregeling en gratis fietsenstalling MobiliteitsAward

De MobiliteitsAward Haaglanden 2010 is uitgereikt aan het HagaZiekenhuis. Het HagaZiekenhuis heeft het autogebruik van medewerkers met 25% teruggedrongen. Daarnaast behoorden KPN en TNT tot de top 3 in Haaglanden als het gaat om mobiliteitsmanagement.

HagaZiekenhuis heeft onder meer een parkeerregeling ingevoerd die het autogebruik voor medewerkers die dichtbij wonen ontmoedigd, door in piektijden een hoog parkeertarief te hanteren. Het parkeertarief wordt voor medewerkers die dichtbij wonen de komende jaren nog eens verdubbeld, tot € 50,– per maand. Daarentegen wordt met name het fietsgebruik fors gestimuleerd door grotere en betere fietsenstallingen en de introductie van een fietsstimuleringsprogramma zoals Trappers of Fietsenscoort. Tegelijkertijd vergoedt het ziekenhuis 25- 50% van het OV-abonnement aan medewerkers die via de werkgever een abonnement aanschaffen. Ook is men bezig met een vervoersplan voor bezoekers door het aanbieden van een gratis fietsenstalling.

KPN valt op vanwege het feit de genomen maatregelen worden geëvalueerd. Zo wordt Het Nieuwe Werken per afdeling ingevoerd, geëvalueerd en worden deze verkregen inzichten gebruikt om het invoeringsplan bij te stellen. In Haaglanden zijn dit in totaal inmiddels ruim 2.300 ‘Het Nieuwe Werkplekken. Daarnaast zijn er flexplekken. De ambitie voor 2010 is dat er 10.000 KPN-ers slimmer gaan reizen, werken en vergaderen.
Opmerkelijke uitkomsten zijn dat Het Nieuwe Werken in 2009 heeft geleid tot een productiviteitsstijging van 10% op afdelingen waar het is ingevoerd en zeker net zo belangrijk tot een hogere medewerkers tevredenheid. Naast het Nieuwe Werken heeft KPN al haar leaserijders een NS Business Card verstrekt om deze ‘notoire autodoelgroep’ te stimuleren meer van het Openbaar Vervoer gebruik te laten maken.

De nadruk bij TNT ligt op het terugdringen van de CO2-emissie. Hiervoor is een heel pakket aan maatregelen  ingevoerd zoals het met 30% verminderen van het aantal zakenreizen per vliegtuig, het plaatsen van roetfilters op vrachtauto’s en een toename van videoconferencing. TNT legt niet het accetn op het verstrekken van woon-werkvergoedingen, maar op het neerzetten van CO²-emissievrije kantoren op juist die plaatsen waar veel medewerkers wonen (in plaats van werken). Op deze manier wordt het woon-werkverkeer drastisch teruggebracht. Daarnaast heeft TNT een jarenlang vervoersbeleid gevoerd waarin het vervoer per fiets en OV wordt gestimuleerd. Dit beleid heeft voor de deelnemende TNT-kantoren in Haaglanden geresulteerd in een zeer laag percentage (26% tijdens de ochtendspits) TNT-medewerkers dat met de auto naar het werk komt.
Recent heeft TNT bewerkstelligd dat er ook een wijziging in de vergoeding voor zakelijke reizen is ingevoerd, waardoor het OV nog meer gestimuleerd wordt.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.