Tiende editie Low Car Diet bespaart 51,5 ton CO2

Universiteit Utrecht is de winnaar van de tiende editie van het duurzaamheidsinitiatief Low Car Diet. Dat maakte commissaris van de Koning Hans Oosters donderdag bekend tijdens de Dag van de Duurzaamheid. Universiteitsmedewerkers legden afgelopen maand 10 procent van de ritten met de auto af. In totaal werd er 51,5 ton CO2 bespaard.

Onder de bijna 3000 deelnemers werden ook prijzen uitgereikt voor de meeste fietsritten (Joris Pekel van Gemeente Amsterdam), meeste OV ritten (Guus Klaas van Stedin), meeste duurzame ritten (Martien Lathouwers van Arcadis) en minste autoritten (Inge Poppe van UMC Utrecht).

Impact

Van 10 september tot en met 10 oktober gingen bijna drieduizend medewerkers van diverse bedrijven – een recordaantal volgens de organisatie – de uitdaging aan om een maand lang de auto te laten staan en te kiezen voor een duurzamer vervoermiddel. Naast bovengenoemde organisaties deden medewerkers mee van onder meer Rijkswaterstaat, Arcadis en Unilever. Onder alle deelnemers is de CO- uitstoot per kilometer gemiddeld met 39 procent gedaald.

“We zijn ontzettend trots op onze deelnemers, wat hebben ze het geweldig gedaan”, aldus Joris Smulders, interim-directeur van Stichting de Reisbeweging, initiatiefnemer van het Low Car Diet. “Met de besparing van 51,5 ton CO2 laten we echt zien wat voor impact mobiliteit heeft op het klimaat. Je kan ontzettend veel goeds doen door vaker de auto te laten staan en de alternatieven zijn eenvoudig en vaak net zo prettig. Dat hebben we ook vaak teruggekregen van onze deelnemers.”

Nieuwe app

Het Low Car Diet is niet voorbij. Aan alle deelnemende organisaties is gevraagd om deze duurzame reisgewoontes voort te zetten. Daarnaast heeft de Reisbeweging de ambitie om nog meer CO2-uitstoot te besparen door bijvoorbeeld het Low Car Diet voor heel Nederland mogelijk te maken.

Dit jaar werd er tijdens Low Car Diet voor het eerst gebruik gemaakt van een nieuwe app: Fynch, een mobiliteitsapp die inzicht geeft in rij- en reisgedrag op basis van data uit smartphone en/of mobiliteitskaart. Iedere dag meet de app automatisch alle trips die te voet en per fiets, OV, auto en vliegtuig worden afgelegd.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.