Haags bedrijfsleven geeft elektrische taxi’s impuls

BP-elektrisch
Bron: BP

Tientallen bedrijven in Den Haag hebben met de gemeente afgesproken dat ze voor gasten die vervoer nodig hebben voortaan elektrische taxi’s bestellen. Onder meer Siemens, De Uithof, Madurodam, Total en Shell hebben daarvoor een intentieverklaring getekend. Bovendien wil de gemeente het eigen taxivervoer gaan gunnen aan een partij die uitstootvrij kan rijden.

Inmiddels hebben dertig organisaties zich bij de verklaring aangesloten. Naast de genoemde bedrijven en de gemeente zijn dat onder meer De Bijenkorf, het AFAS Circustheater, de New World Campus en Het Nationale Theater. Zij en anderen tekenden onlangs de verklaring Schoon Taxivervoer. Bij die gelegenheid werd ook het merk TEXI gelanceerd. Waar de intentieverklaring het bestelde taxiwerk betreft, moet het TEXI-logo de elektrische taxi’s op standplaatsen een extra steuntje in de rug geven.

Wethouder Liesbeth van Tongeren over het logo: “Zo zijn elektrische taxi’s op standplaatsen en op straat gemakkelijk te herkennen. Klanten kunnen zo makkelijker kiezen voor schoon en comfortabel taxivervoer. Makkelijk te bestellen, makkelijk om naar te vragen, makkelijk om over te praten. Zo zorgen we voor schone lucht en minder lawaai in de stad. Daar wordt toch iedereen blij van.”

900 laadpalen

Bij de intentieverklaring zijn ook vier taxibedrijven aangesloten, die elk hun eigen vloot hebben. Personenvervoer van de Wijst beschikt over vier exemplaren van de Kia Soul EV, terwijl Taxi Centrale Den Haag 2 Opel Ampera’s E kan inzetten. Hofstad Taxicentrale rijdt met 4 Nissan Leafs, terwijl de HTMC over een Hyundai Ioniq beschikt. In Den Haag staan momenteel zo’n 900 openbare laadpalen waar taxi’s en andere voertuigen terecht kunnen. In de binnenstad staan ook twee snellaadstations.

De gemeente kondigde bovendien aan het taxivervoer dat zij zelf nodig heeft te gaan aanbesteden. Het is daarbij de insteek om een contract te tekenen met één of meer partijen die taxivervoer kunnen verzorgen zonder schadelijke uitstoot te veroorzaken – bijvoorbeeld door met elektrische voertuigen te rijden.

Auteur: Vincent Krabbendam

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.