Fietser van het jaar 2021 kreeg fietsen ‘met paplepel ingegoten’

Fietser vh jaar 2021 (bron: Bereikbaar Haaglanden en Rijnland)

Fietsen naar het werk, boodschappen doen op de tweewieler, fietslessen geven en actief proberen om andere mensen op dit vervoersmiddel te krijgen. Die acties hebben ervoor gezorgd dat Andrea Brauns is gekozen tot Ways2go Fietsers van het jaar 2021 in Zuid-Holland.

Brauns is dus fervent fietster. Ze pakt elke dag dit vervoersmiddel vanaf haar woonplaats Wassenaar naar de school waar ze werkt in Den Haag. Bij elkaar een afstand van ongeveer negen kilometer. “Je ontloopt met de fiets de files en ik denk daardoor zelfs dat ik er met de fiets korter over doe dan met de auto.”

Andere stimuleren

Er werden ruim zeventig mensen aangemeld voor de titel, maar de jury vond dat Brauns er met kop en schouders bovenuit stak. Ze fietst namelijk niet alleen zelf veel, maar stimuleert ook anderen. “Mijn dochter zit op dansles in Leiden. In de donkere dagen willen we niet dat zij met haar vriendinnetjes alleen naar huis fietst. Dus dan fiets ik naar Leiden om hen op te halen. Andere ouders zeggen wel eens: laten we ze met de auto brengen en halen maar ik heb liever dat iedereen fietst. Veel beter.”

Daarnaast geeft ze op haar school fietsles aan kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking. Brauns: “We hebben op school fietsen staan maar lang niet elk kind leert van huis uit fietsen. Dus loop ik menig rondje hard op het schoolplein naast de fietsende kinderen om het hen te leren.” Ze benadrukt dat veel fietsen bij haar met de paplepel is ingegoten.

Goede voorbeeld

In de afgelopen jaren was ze op de basisschool van haar eigen kinderen verkeersouder en ze organiseerde met haar vader dagen waarop zij de fietsen van de kinderen controleerden op piepjes en kraakjes en op deugdelijke fietsverlichting. Door samenwerking van haar en de gemeente Wassenaar kwam er bovendien verlichting bij het zebrapad, een Kiss en Ride bij de school en ze deed mee met de acties van School op SEEF om de veiligheid te bevorderen.

“Nog steeds kennen veel kinderen en jongeren in Wassenaar mij als de “verkeersjuf”. Dat is leuk en zorgt er tegelijk voor dat ik zelf geen enkele verkeersregel overtreed. Je moet wel het goede voorbeeld blijven geven.”

Winnaars

Ze is de vierde winnares van de titel, die dus sinds 2018 wordt uitgereikt door Bereikbaar Haaglanden en Rijnland en De Verkeersonderneming. Eerdere winnaars waren bijvoorbeeld Remco Idema, de fysiotherapeut die zijn patiënten bezoekt met de bakfiets, en Marian Klein.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.