Nieuwe tool geeft gemeente inzicht in status deelfietsen

Foto: Mobike

Inzicht geven in het functioneren van deelfietsen in de gemeente. Dat is het doel van de Dashboard Deelfietsen dat CROW-Fietsberaad in gebruik heeft genomen. De tool moet het voor overheden mogelijk maken om te sturen op de perfecte deelfietssysteem. Dat is relevant, want de komst van de eerste deelfietsen in ons land ging gepaard met veel overlast.

Het dashboard geeft met tabellen, kaarten en grafieken inzicht in het functioneren van een deelfietssysteem. Hoeveel deelfietsen worden aangeboden? Hoe lang staan de deelfietsen ’te huur’ in de openbare ruimte? En hoeveel ritten worden er gemaakt? Op die vragen moet het dashboard antwoord geven.

Aanbieders van deelfietsen brengen de data in. Momenteel doen de bedrijven Donkey Republic, Flickbike en Cykl mee, maar het kunnen er volgens de initiatiefnemers meer worden: elf deelfietsaanbieders hebben in het openbike convenant afgesproken dat zij data willen gaan delen.

Voorwaarden monitoren

Het deelfietsdashboard is bedoeld voor overheden die ruimte of financiële middelen beschikbaar stellen aan aanbieders van deelfietsen. Zij kunnen het dashboard onder meer gebruiken om afspraken of vergunningsvoorwaarden te monitoren. Overheden kunnen tijdens de proefperiode een gratis account aanvragen via info@deelfietsdashboard.nl. Dit geldt ook voor deelfietsaanbieders die data beschikbaar stellen.

CROW-Fietsberaad en adviesbureau APPM/NewDrive ontwikkelden laatst ook al de ‘Leidraad voor gemeentelijk deelfietsbeleid’. Hoe voorkomen Nederlandse gemeenten dat hun schaarse ruimte overspoeld wordt met deelfietsen? Maar hoe geven ze er tegelijkertijd ruimte aan? De leidraad moet gemeentes helpen antwoorden vinden deze vragen.

Lees meer:

https://www.verkeersnet.nl/fiets/27857/leidraad-helpt-gemeente-inspelen-op-ontwikkelingen-rond-deelfiets/

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.