Snelfietsroutes vallen meer in de smaak dan ‘gewone’ fietsroutes

snelfietsroute

Fietsers waarderen snelfietsroutes meer dan ‘gewone’ fietsroutes. Die conclusie is te trekken uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de provincie Gelderland. Hierin is gekeken naar drie gerealiseerde snelfietsroutes in de provincie. De routes scoren op alle onderzochte punten beter dan toen het nog geen volwaardige snelfietsroutes waren.

Onderzocht zijn snelfietsroute De Liemers, die tussen Zevenaar, Westervoort en Arnhem loopt, en twee trajecten van het Batavierenpad, dat tussen Nijmegen en Beuningen ligt. Op de snelfietsroutes zijn tijdens de ochtendspits flyers uitgedeeld met de oproep om een online enquête in te vullen. De uitkomsten zijn vergelijken met 0-metingen, uitgevoerd in tussen 2014 en 2016.

Kwart nieuwe fietsers

Beide trajecten van het Batavierenpad scoren gemiddeld ruim voldoende, terwijl ze ten tijde van de 0-meting geen voldoende scoorden. De waardering voor De Liemers steeg van voldoende naar ruim voldoende. Gekeken is onder andere naar de mening van fietsers over verlichting, verkeersveiligheid, bewegwijzering en doorstroming bij verkeerslichten.

Een kwart van de fietsers op de route was nieuw. 5 tot 10 procent van deze groep pakte eerst altijd de auto. De fietsers met een elektrische fiets zijn jonger geworden: in 2017 was circa 40 procent jonger dan 40 jaar, dat was bij de 0-meting 5 procent.

Afstemmen op gebruikers

Naast de drie bestaande snelfietsroutes liet de provincie ook drie snelfietsroutes die nog in ontwikkeling zijn in kaart brengen. Deze 0-meting is gehouden bij de snelfietsroutes Wageningen-Arnhem, Arnhem-Dieren en Westervoort-Duiven.

Reden om dit te doen is om de aanleg van snelfietsroutes zoveel mogelijk af te kunnen stemmen op de gebruikers. De provincie wil graag weten of de aangelegde snelfietsroutes fietsers aantrekt, en hoe de fietsers over de routes denken.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.