Fietsen is de norm in Houten, fietsstad van 2018

Houten is dé fietsstad van 2018. Bron: Fietsersbond

Houten is de beste Fietsstad van Nederland. De stad won de verkiezing Fietsstad 2018 van de Fietsersbond. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (IenW, fietsbeleid) maakte de titel dinsdag bekend op de bijeenkomst “Toekomst van de Fiets”.

Een jury onder leiding van Jos van Kleef, directeur van adviesbureau Goudappel Coffeng, hakte de knoop door. Eerder was al een top-5 samengesteld op basis van een enquête waar 45.000 fietsers aan meededen, aangevuld met objectieve data over de infrastructuur en stedelijke dichtheid. Punten die telden, waren onder andere: Staan stoplichten goed afgesteld? Hoe wordt fietsdiefstal aangepakt? En hoe goed zijn scholen bereikbaar?

Ook genomineerd waren Etten-Leur, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer. Nagenoeg alle gemeenten in Nederland konden in aanmerking komen voor de titel.

Fietsen de norm

Dat Houten won, begrijpt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, helemaal. “Er is continu aandacht voor de fietser in Houten. Het is een opvallende gemeente,” zegt ze in een verklaring. “De consequente keuze voor de fiets als volwaardig vervoermiddel leidt tot een gemeente waar fietsen nog meer de norm is geworden. Houten is een gemeente die als voorbeeld geldt voor andere gemeenten als het gaat om de opzet van nieuwe woonwijken.”

Het is de tweede keer dat Houten de titel binnensleept. Ook in 2008 mocht de Utrechtse gemeente zich al Fietsstad noemen. Sindsdien heeft de gemeente niet stilgezeten, benadrukt de Fietsersbond. Bij station Houten werd een innovatief Fietstransferium gebouwd waar fietsers naadloos kunnen overstappen op de trein. En bij de bouw van uitbreidingswijk Houten-Zuid heeft de gemeente opnieuw gekozen voor een fietsvriendelijk verkeersmodel.

Hoge ogen

De vier andere genomineerden gooide volgens de Fietsersbond allemaal hoge ogen. Veenendaal werd al vier keer genomineerd en won de titel Fietsstad in 2000. Het fietsbeleid wordt hier volgens de fietsorganisatie echt gedragen door de ambtenaren. In Zoetermeer zijn fietspaden en autowegen zoveel mogelijk gescheiden. Daarnaast heeft de gemeente veel gedaan om de fietspaden ’s nachts veiliger te maken – zowel op het vlak van sociale veiligheid als verkeersveiligheid.

Winterswijk is een gemeente waar iedere fietser, jong en oud, zich zeer veilig voelt en ontspannen kan fietsen. En Etten-Leur heeft consequent vrijliggende fietspaden aangelegd langs 50-kilometerwegen en heeft de afgelopen jaren ruim 17 kilometer fietspad verbeterd.

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.