DUURZAAM MOBIELER

Amsterdam schenkt opgeknapte fietsen uit depot aan inwoners zonder fietservaring

Amsterdam Fiets
De gemeente Amsterdam schenkt een paar duizend opgeknapte fietsen uit het depot aan inwoners zonder fietservaring. Beeld ter illustratie. Foto: Canetti / Shutterstock

De gemeente Amsterdam gaat een paar duizend fietsen weggeven die zijn achtergebleven in het fietsdepot. Zo’n 3250 opgeknapte rijwielen worden uitgedeeld aan inwoners van de stad en hulporganisaties. De gemeente wil Amsterdammers mobieler maken door het fietsgebruik te stimuleren. De fietsen gaan onder meer naar Amsterdammers met een migratieachtergrond die nog geen fietservaring hebben.

In de afgelopen jaren heeft de gemeente Amsterdam al geëxperimenteerd met het weggeven van kleinere aantallen fietsen. Volgens de gemeente was dit een succes en daarom wordt de actie nu op grotere schaal doorgezet.

De verdeling van de fietsen wordt deels uitgevoerd door stichtingen die actief zijn in de hulpverlening. Nieuwe partners kunnen zich volgens de gemeente nog aanmelden voor de weggeefactie.

Volgens Melanie van der Horst (D66), die als wethouder verantwoordelijk is voor verkeer, staat een fiets voor vrijheid. Ze wil dat zoveel mogelijk Amsterdammers zich met een fiets “gemakkelijk en betaalbaar” door de stad kunnen verplaatsen.

In het fietsdepot, waar achtergelaten en foutgeparkeerde fietsen worden opgeslagen, staan inmiddels tienduizenden fietsen die niet meer zijn opgehaald door de rechtmatige eigenaren. Volgens de gemeente is een groot deel van die fietsen in slechte staat.

Het budget dat de gemeente nu beschikbaar heeft gesteld, is voldoende om tenminste 3250 fietsen uit het depot op te knappen en aan de inwoners van Amsterdam aan te bieden.

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: ANP / Mobiliteit.nl

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl