Vervoerregio

Amsterdam trekt 1 miljoen euro uit om haltes toegankelijker te maken

67 procent van de Amsterdamse haltes moet in 2030 volledig toegankelijk zijn. Foto: Flickr/Arend Jan Wonink.

Gemeente Amsterdam trekt samen met de Vervoerregio één miljoen euro uit om haltes van het openbaar vervoer toegankelijk te maken. Dit bedrag komt bovenop de aanpassing van haltes die betrokken zijn bij de herinrichting van straten en projecten. De gemeente wil dat 63 procent van de haltes toegankelijk is in 2030.

“Amsterdam heeft nog een flinke weg te gaan voordat alle haltes voor iedereen, dus ook voor mensen met een fysieke of visuele beperking, toegankelijk zijn”, zo schrijft de gemeente op haar website.

Op dit moment is slechts 27 procent van de haltes volledig toegankelijk. Tot 2030 moeten er jaarlijks tientallen haltes bijkomen. Het percentage toegankelijke haltes moet oplopen tot 63 procent.

“Sommige haltes kunnen makkelijk toegankelijk gemaakt worden door bijvoorbeeld de prullenbak te verplaatsen die in de weg staat. Andere aanpassingen zijn juist ingrijpend en duur.” In dat geval moet bijvoorbeeld het perron breed worden of moet de rijbaan worden verlegd.

In 2022 is de gemeente begonnen met de ‘makkelijke’ haltes. Vorig jaar zijn al vier brede tramhaltes opgehoogd voor mensen met een rolstoel, rollator of zware boodschappen. Dit jaar staan er weer vier haltes op de planning om aan te passen.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.