Minder treinen

Rover: “Reiziger heeft last van nieuwe dienstregeling”

Overvolle trein
Volle trein tijdens de spitsuren. ProMedia/Sander van Vliet

Reizigersvereniging Rover kijkt met gemengde gevoelens naar de nieuwe dienstregeling van de NS, die nu iets meer dan een week van kracht is. “De NS doet wat het belooft, maar belooft minder”, zegt Freek Bos, directeur van Rover.

“We merken dat er minder treinen ingezet worden,” aldus Bos. “Daar heeft de reiziger veel last van.” Vooral over het traject Breda – Rotterdam – Schiphol kreeg Rover klachten.

Na corona reizen minder mensen met de trein. Ook reizen mensen op andere momenten. In het weekend zit de trein bijvoorbeeld voller, zo merkt de NS op. Daarom werden in de nieuwe dienstregeling op een aantal “rustige” trajecten minder en kortere treinen ingezet. Een derde van de treinen werd langer. Op die manier wilde de spoorwegen meer zitplaatsen bieden.

Desondanks zou het op een aantal trajecten nog steeds druk kunnen zijn, waarschuwde de NS op de website. Die drukte ziet Rover ook. Ze roepen reizigers dan ook om volle treinen te blijven melden.

“We willen echt voorkomen dat treinen op de dag zelf uitvallen”, zegt een woordvoerder van de NS over de nieuwe dienstregeling. “We verwachten wel een aantal weken nodig te hebben om te kijken of we daarin slagen.”

Bouwen op de nieuwe dienstregeling

Eerder zei president-directeur van de NS Wouter Koolmees dat hij dacht dat de nieuwe dienstregeling goed zou zijn voor reizigers en personeel. “Met de dienstregeling voor 2023 verkleinen we de kans dat er op het laatste moment treinen uitvallen, zorgen we voor meer zitplaatsen waar nodig en geven we collega’s meer rust. Dat is onze nieuwe basis.”

Koolmees blikt terug op afgelopen jaar en ziet dat het personeelstekort de dienstregeling in de problemen bracht. “In september ging Nederland weer naar school en aan het werk. Juist in die maand waarin veel mensen op NS rekenden, hebben we een valse start gemaakt door ondermaats te presteren. Achter de cijfers gaan verhalen schuil van reizigers die last hadden van uitval en volle treinen en van collega’s die onder hoge druk hebben gewerkt. Tegelijk is de veerkracht van NS groot en hebben we in oktober en november een iets betere treindienst gereden. De dienstregeling van 2023 is een keerpunt en sluit nauwer aan op het nieuwe reisgedrag met structureel minder reizigers en meer mensen die thuis werken. Dit is de nieuwe basis waar we op kunnen bouwen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.