Vervoerders in ongelijk gesteld na kort geding over onderhandse NS-gunning
De Rechtbank in Den Haag heeft dinsdagochtend de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) in het ongelijk gesteld in hun kort geding tegen de Staat vanwege het voornemen van een onderhandse gunning van een nieuwe concessie voor het openbaar vervoer op het hoofdrailnet aan NS. Volgens spoorvervoerders Arriva, Transdev/Connexxion, Keolis, QBuzz en EBS, verenigd in de FMN, druist het voornemen van de onderhandse gunning in tegen de Europese regelgeving.
“In deze procedure kan er niet met de vereiste grote mate van waarschijnlijk vanuit worden gegaan dat de voorgenomen concessie in strijd is met het EU-recht of andere relevante wet- en regelgeving”, aldus het oordeel van de rechtbank in Den Haag.
De rechter plaatst nog wel een kanttekening bij de kwestie en zegt dat het Hof van Justitie de Staat alsnog in het ongelijk kan stellen in een mogelijke bestuursrechtelijke procedure tegen het gunningsbesluit. Het Hof van Justitie zou daarmee nog kunnen oordelen dat de Staat “op onderdelen” niet overeenkomstig met het EU-recht heeft gehandeld. De voorzieningenrechter acht dat “zeker niet ondenkbaar”.
Het kortgeding was op 29 november aangespannen door FMN. De federatie zag zich gesteund door belangenorganisatie AllRail en een aantal EU-vervoerders.
Door de uitspraak van de Haagse rechter kunnen het kabinet Rutte IV, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, een Kamermeerderheid en NS zich met de gerechtelijke uitspraak mogelijk wapenen tegenover de kritiek vanuit de Europese Commissie. In Brussel stelt men namelijk dat concurrentie op het spoor onderdeel is van Europese regelgeving. Onderhandse gunningen, zeker die van de omvang die NS in het vooruitzicht is gesteld, zouden volgens de commissie dan ook indruisen tegen die regels. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen is nog in gesprek met de commissie over de kwestie.
Dit bericht verscheen eerder op zusterpublicatie SpoorPro.Â
Lees ook:
- Haagse rechtbank buigt zich over kort geding marktwerking op het spoor
- Vervoerseconoom: âVrije marktwerking spoor mogelijk nadelige effectenâ
- Staatssecretaris en Kamermeerderheid keren zich tegen spoorconcurrentie
- Regionale vervoerders spannen kort geding aan om onderhandse gunning NS
- Staatssecretaris Heijnen: NS verliest onderhandse internationale spoorvergunning
U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen
Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding
Bent u al abonnee?