Intercity Direct drie maanden lang toeslagvrij in daluren

Intercity Direct Amsterdam-Rotterdam (foto: NS)

De Intercity Direct wordt met ingang van de nieuwe dienstregeling op zondag 10 december toeslagvrij in de daluren. Dit zal gelden tot en met vrijdag vrijdag 28 februari. Daarmee geeft NS invulling aan de afspraak met voormalige staatssecretaris Sharon Dijksma om de boete voor de slechte prestaties op de HSL in te zetten voor de reiziger. 

Overigens hanteert NS voor de duur van deze maatregel een ruimere spitstijd op de Intercity Direct dan normaal. De toeslag moet dus wel betaald worden op werkdagen tussen 06.30 en 09.30 uur en tussen 16.00 en 19.00 uur. Normaal geldt de spits bij NS van 06.30 tot 09.00 en van 16.00 tot 18.30 uur. De toeslagperiode is echter opgerekt om de drukke treinen net buiten de spits te ontzien.

Toeslag

Momenteel moet voor het traject tussen Rotterdam en Schiphol Airport over de HSL nog een toeslag betaald worden van 2,40 euro. Door reizigers in de daluren te laten reizen zonder toeslag, komt het boetebedrag van 1,125 miljoen euro in 2016 ten goede van de reiziger. Consumentenorganisaties waren groot voorstander van de maatregel omdat juist de reizigers die veel getroffen worden van de problemen op de HSL hier de vruchten van plukken. Zij stelden verder voor om geen toeslag meer te vragen, totdat de prestaties van deze trein aanzienlijk verbeterd zijn.

Hoewel de reizigers in de daluren niet langer extra hoeven te betalen, zullen zij zich nog steeds moeten inchecken bij de de rode toeslagzuilen die op de perrons te vinden zijn. Die palen verrekenen automatisch het juiste toeslagtarief. Behalve het afschaffen van de toeslag in de daluren, wil NS ook de structurele reizigers een vergoeding bieden. Abonnementhouders van een Intercity direct Altijd Toeslagvrij jaarabonnement ontvangen daarom 100 euro tegemoetkoming. Daarvoor krijgen zij nog schriftelijk informatie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.