Geen veiligheidsvesten voor conducteurs van NS

(Gebruikt!)

NS is niet van plan conducteurs uit te rusten met een veiligheidsvest. Die suggestie werd gewekt, nadat maandag bleek dat NS in de nieuwe aanbesteding voor deze vesten de mogelijkheid had opgenomen om het aantal af te nemen vesten te vergroten naar 10.000 stuks. In eerste instantie gaat het alleen om de vervanging van 700 vesten voor de Veiligheid & Service-medewerkers. Maar NS zegt dat een dergelijke marge normaal is. 

Dit laat de spoorvervoerder weten als reactie op de aanbesteding. Volgens NS is het standaardprocedure dat er in een aanbesteding de mogelijkheid wordt opgenomen om hogere aantallen te bestellen dan nu nodig zijn. “Mochten er in de toekomst meer vesten nodig zijn, hoeft NS hierdoor geen nieuwe aanbesteding te starten om die vesten te verwerven.”

Veiligheidsvesten

Nu dragen alleen de medewerkers die zich bezighouden met veiligheid bij NS dergelijke vesten en die zijn aan vervanging toe. Daarom heeft NS maandag een aanbesteding uitgeschreven voor de nieuwe vesten. Daarin wordt in eerste instantie gesproken over de vervanging van 700 vesten, maar is ook de mogelijkheid opgenomen om vesten voor maximaal 10.000 medewerkers te leveren ‘vanaf het tweede leveringsjaar of bij een veranderend veiligheidsniveau.” NS benadrukt echter in een reactie geen plannen te hebben ook conducteurs uit te rusten met een veiligheidsvest.

Deze vesten beschermen de V&S-medewerkers tegen aanvallen van wapens en fysiek geweld.Verder laat de vervoerder weten agressie op andere manieren tegen te gaan, zoals het afsluiten van de stations met toegangspoortjes, de inzet van gebiedsagenten en extra camerabewaking. De vervoerder wil bovendien de sociale veiligheid verbeteren door per juni op uitgaansavonden na 22:00 uur standaard twee conducteurs op de trein en mobiele V&S-teams op de overige avonden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.