18 gewonden bij botsing Arriva-trein in Groningen

Ontsporing Arriva-trein in Winsum, foto: ANP
Foto: ANP, voor éénmalig gebruik!

Bij een botsing tussen een Arriva-trein en een tankauto met melk in het Groningse Winsum zijn vrijdag rond het middaguur achttien mensen gewond geraakt. De vrachtwagen reed van een boerenerf af en botste bij een onbewaakte spoorwegovergang tegen de zijkant van de trein, waardoor de trein gedeeltelijk ontspoorde. Het ongeluk gebeurde op het spoortraject tussen Groningen en Roodeschool. De hulpdiensten zijn ter plaatse om de gewonden op te vangen.

Er raakten 18 passagiers gewond, waarvan er 11 naar een ziekenhuis zijn gebracht. De machinist van de trein en de bestuurder van de tankwagen bleven ongedeerd. Naast de machinist zat er nog één andere Arriva-medewerker in de trein die lichte verwondingen opliep. Ten tijde van het ongeluk zaten er vijftig passagiers in de trein. Arriva-medewerkers hebben vrijdagnacht de persoonlijke bezittingen die passagiers noodgedwongen in de trein moesten achterlaten, uit de trein gehaald, geregistreerd en opgeslagen.

Berging trein

De bergingswerkzaamheden van de trein zijn zaterdagmiddag afgerond. Rond half vijf is het laatste deel van de trein afgevoerd naar Zuidbroek. Na de berging van de melktankwagen is ProRail gestart met de herstelwerkzaamheden aan het spoor.

In 2014 vonden op deze spoorwegovergang ook al twee ongelukken plaats. Bij een botsing van een trein met auto’s kwamen een 67-jarige en een 24-jarige automobilist om het leven. Prorail heeft al een tijd plannen om de onbeveiligde spoorovergang bij het Groningse Winsum te sluiten. De spoorbeheerder gaat hier nu haast mee maken.

Update: zaterdag 20.30 uur

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.