Sluiting OV-chippoorten zorgt voor meer kaartverkoop

OV-chippalen, OV-chipkaart, station Tilburg Centraal

Door de OV-chippoorten op NS-stations te sluiten, betalen per dag 24.000 extra reizigers voor een kaartje. In het afgelopen jaar zijn op tientallen stations de OV-poortjes gesloten, waardoor alleen reizigers met een geldig vervoerbewijs toegang kunnen krijgen tot het station. Tevens zorgt het sluiten van de OV-poortjes voor een veiliger gevoel bij zowel het NS-personeel als de reizigers. Bij NS worden incidenten met agressie voor bijna 60 procent veroorzaakt door zwartrijders. 

Op gesloten stations geeft gemiddeld 90 procent van alle reizigers de veiligheid op het station een 7 of hoger. Op stations waar geen poortjes staan of waar die poortjes nog open staan, geeft slechts 81 procent van de reizigers de veiligheid op het station hetzelfde punt. Dit meldt de NS.

OV-chippoorten

Het veiligheidsgevoel van de reizigers steeg het meeste op Rotterdam Centraal. Hier geeft 99 procent van de reizigers de veiligheid op het station een 7 of hoger. Dit was voor het sluiten van de poortjes 92 procent. Maandag werden de OV-chippoorten op station Deventer gesloten, waardoor nu op vijftig stations de poortjes standaard dicht zijn.

De komende jaren worden de poortjes op 32 andere stations gesloten. Volgens NS ervaren de reizigers de poortjes steeds vaker als positief, omdat deze poortjes reizigers eraan herinneren om in- en uit te checken. Eerder werden deze poortjes vaak gezien als een hindernis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Sluiting OV-chippoorten zorgt voor meer kaartverkoop”

Evert Bouws|27.12.15|23:15

Ondertussen neemt het gebruik van het OV in een stad als Amsterdam af. Veel mensen nemen nu liever de fiets, omdat de tarieven onevenredig zijn verhoogd en omdat men geen zin heeft om een OV-kaart te vernieuwen of aan te schaffen. Bovendien wordt veiligheid niet bevorderd door poortjes maar door effectief toezicht.