Telecomproviders vonden investeren in tunnel Delft te duur

Hoewel ProRail actief contact heeft gezocht met telecomproviders om telefoonbereik in de nieuwe Delftse spoortunnel te realiseren, zagen de providers af van samenwerking vanwege de in hun ogen te hoge kosten. ProRail deed samen met NS een aanbod aan de providers om een deel van de kosten te dragen, maar het bedrag was voor de providers toch nog te veel. Dat schrijft staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu in antwoord op kamervragen van PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Duco Hoogland.

Op dit moment is het mobiele signaal op de perrons van het station en in de tunnels erg zwak, waardoor er moeilijk of geen telefoon- of internetverbinding kan worden gemaakt. Volgens de staatssecretaris zijn providers en niet ProRail in eerste instantie verantwoordelijk voor de aanleg en investering in mobiele infrastructuur. Als verantwoordelijke partij voor de investering zijn zij ook initiatiefnemer van de vergunningsaanvraag.

Volgens Mansveld is bij de bouw overleg geweest met providers om dekking te realiseren, maar zagen zij destijds af van de investering. Treinreizigers hebben tot zeker volgend jaar geen bereik op hun mobiele telefoon wanneer zij de nieuwe spoortunnel bij Delft binnenrijden.

Onderhandelingen

Inmiddels zijn nieuwe gesprekken gaande met ProRail, waarbij KPN namens de andere providers de onderhandelingen voert. KPN gaat een plan indienen voor het verbeteren van het netwerk. Dit moet nog wel door ProRail worden goedgekeurd. De onderneming wil namens alle providers mobiele antenne-installaties installeren op de perrons van het station en in de spoortunnels.

Het ontwerp moet eerst door ProRail goedgekeurd worden voordat de bouw kan beginnen. Het streven is om dit najaar te starten met de bouw, afhankelijk van de beschikbaarheid van een periode waarin er minder treinen rijden. Om de systemen te plaatsen, moet het treinverkeer worden stilgelegd. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van de uiteindelijk gekozen oplossing.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.