Voormalig Veolia-directeur via bevriende inspecteur aan de slag voor NS

Abellio, trein

Een bevriende ondernemer stelde oud-Veolia directeur René de Beer in staat bedrijfsgeheimen van Veolia door te spelen naar NS-dochter Abellio in het Limburgse aanbestedingsproces. Deze ondernemer was ook werkzaam als toezichthouder voor het regionaal OV.

De Beer was op papier werkzaam voor PTRM, leverancier van software waarmee gemeenten rapportages kunnen maken over de regiotaxi. Directeur van PTRM is Chrit Wolfhagen, ook eigenaar van Trafficon in Roermond. Dat bedrijf houdt namens 22 Limburgse gemeenten toezicht op het regiovervoer, waaronder Veolia. Dat schrijft Dagblad De Limburger woensdag.

De voormalig Veolia-directeur kreeg een aanbod om Abellio te helpen met hun aanbesteding. Met toenmalig directeur Leon Struijk van Abellio werd beklonken dat De Beer via PTRM een jaarsalaris en leaseauto zou krijgen ter waarde van 207.000 euro.

Schijnconstructie

Door de constructie omzeilde De Beer het beding dat bepaalde dat hij na zijn vertrek bij Veolia een jaar lang geen werkzaamheden voor concurrenten mocht uitvoeren. Daarmee beschadigde de eigenaar van het bedrijf dat toezicht houdt op Veolia, datzelfde Veolia door de directeur te helpen bij zijn overstap naar de concurrent. Een dergelijke schijnconstructie is strafbaar.

Overigens zeggen de advocaten van Wolfhagen en zijn zakenpartner Rob van Brandwijk in de krant dat ze niet hebben geweten dat De Beer de informatie doorspeelde. Wolfhagen zegt bovendien te kunnen aantonen dat Trafficon buiten de schijnconstructie staat.

Competitie

In april kwam de bedrijfsspionage aan het licht. De provincie Limburg trok de inmiddels aan Abellio verleende concessie weer in en gunde deze aan concurrent Arriva. Veolia deed aangifte tegen hun voormalig bestuurder. Het bedrijf wil de schade die het leed vanwege de verloren concessie op hem verhalen.

Twee bestuurders van Abellio zijn op non-actief gesteld vanwege de vertrouwelijke informatie die ze ontvingen van De Beer. De kwestie kostte NS-topman Timo Huges de kop nadat bleek dat ook hij een vertrouwelijk mailtje over Veolia had doorgestuurd naar Abellio.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.