Rotterdam Design Prijs voor Dynamische Instapinformatie

Dynamische Instapinformatie, station Den Bosch, LED-verlichting

Dynamische Instapinformatie op het perron heeft de Rotterdam Design Publieksprijs 2013 gewonnen. Het instapsysteem is ontwikkeld door ProRail, NS, Edenspiekermann en STBY. De Rotterdam Designprijs wordt georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Het Nieuwe Instituut. Ruim 16.000 mensen hebben gestemd op hun favoriete ontwerp, zowel in de expositie als online.

Het winnend ontwerp biedt dynamische instapinformatie op het perron en bestaat uit een 180 meter lange LED-strook die net onder de overkapping op een perron op station Den Bosch is geplaatst. De strook toont hoe de trein binnen komt en waar de treincoupés op het perron uitkomen. Zo weten reizigers hoe druk het is in de coupés, waar de eerste en de tweede klas zit, waar stiltezones zijn en waar je met de rolstoel of fiets naar binnen kunt.

Nominatie

Caroline Hummels, Professor Design Theory aan de TU Eindhoven, nomineerde het project als scout voor de Rotterdam Designprijs. Het ontwerp is het resultaat van een co-creatieproces waarbij alle betrokkenen, inclusief reizigers, nauw hebben samengewerkt en elkaar hebben aangevuld vanuit hun eigen expertise en rol in het proces.

De tweede plaats en de juryprijs gingen naar Temstem, een medische app waarmee met behulp van taalspellen mensen worden geholpen om minder last van ongewenste stemmen te hebben, door Reframing Studio en Parnassia Groep, de Fairphone van Bas van Abel werd derde.

Lees ook:

NS wil meetsysteem voor drukte in trein landelijk uitrollen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.