9-euro ticket

PvdA en GroenLinks willen gratis ov voor armen

Het Duitse 9-euro ticket was ongekend populair. Foto: Flickr/Manfred Steffen.

GroenLinks en PvdA willen dat er experimenten komen waarin de laagst betaalden gratis mogen reizen met het ov. Ook willen zij de prijsverhogingen ongedaan maken door rijke burgers en bedrijven meer belasting te laten betalen, schrijft het AD.

De twee samenwerkende linkse fracties presenteren maandag hun plan ‘Iedereen stapt in’. Daarin stellen ze voor 400 miljoen euro uit te trekken om “vervoersarmoede” tegen te gaan. Die is volgens de partijen groter geworden doordat het kabinet wél automobilisten tegemoet kwam door de brandstofaccijnzen te verlagen, maar liet gebeuren dat de prijzen voor een bus- of treinkaartje zijn gestegen.

Kamerleden Habtamu de Hoop (PvdA) en Kauthar Bouchallikht (GroenLinks) willen naar eigen zeggen de “kaalslag in het ov” te lijf. Beiden zijn intensieve ov-gebruikers. De Hoop heeft wel een rijbewijs, maar rijdt vanuit Friesland naar Hoorn, parkeert daar zijn auto en pakt dan de trein naar Den Haag. “Als ik dat niet doe, reis ik vijf uur!”

9-euro ticket

De Hoop en Bouchallikht volgen graag het voorbeeld van Duitsland. In eerste instantie konden reizigers daar voor 9 euro per maand onbeperkt met het openbaar vervoer reizen. Inmiddels is die prijs gestegen naar 48 euro, wat nog steeds een stuk goedkoper is dan in Nederland. “Je zag hoe belangrijk dat ticket in Duitsland daar werd gevonden. Begin met mensen met een laag inkomen die zo’n zetje nodig hebben”, zegt De Hoop. “Kijk naar mensen die nu een Ooievaarspas hebben”, vult Bouchallikht aan. “Wij zeggen: het kost geld, maar dat moet het de samenleving waard zijn als iedereen meedoet.’”

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

1 reactie op “PvdA en GroenLinks willen gratis ov voor armen”

asierts|16.02.23|08:28

De echte vervoersarmoede is wat De Hoop zelf zegt : “ als ik dat niet doe, reis ik vijf uur ! “ . Maar dat echte armoedeprobleem wordt hiermee niet opgelost. Integendeel zelfs: arme mensen moeten er onmogelijk lang over doen en blijven thuis, en iedereen die het maar even kan, koopt een auto en mijdt het OV. Gevolg: nog meer weggezakt OV legt het loodje. Dit is de bekende & beruchte vicieuze circel. Andersom: meer klanten = meer inkomsten dus lagere kosten per reiziger, dus goedkoper OV.