verzevenvoudigd

Sterke omzetgroei Ebusco na deals in Spanje en Zweden

Hoofdkantoor Ebusco in Deurne. Foto: Ebusco
Hoofdkantoor Ebusco in Deurne. Foto: Ebusco

De omzet van bussenbouwer Ebusco is maar liefst zeven keer zo hoog in de eerste maanden van dit jaar vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. Orders uit bijvoorbeeld Spanje, Zweden en ook Duitsland zorgen voor de inkomstentoename.

De producent van elektrische bussen heeft begin dit jaar een omzet van 37 miljoen euro aangetikt. Ebusco verklaart de omzetgroei door een opleving na de coronacrisis. Na de pandemie stroomden de orders binnen: het bedrijf leverde bussen aan Scandinavië en het stadsvervoerbedrijf in Berlijn. Ook is Ebusco sinds kort actief op de Spaanse markt: ze leveren vanaf 2023 bussen in Àrea Metropolitana de Barcelona.

“De prestatie van Ebusco is bemoedigend”, laat Peter Bijvelds, CEO van Ebusco weten. “Naast het grote contract met de Deutsche Bahn van april, hebben we nieuwe klanten in Zweden en Spanje mogen verwelkomen. De ontvangst van de Ebusco 3.0 bus is positief, en is gesteund door de lage energieconsumptie door ons revolutionaire design.”

Verdubbeling werknemers

Ondanks het dringende personeelstekort is Ebusco op het gebied van werknemersaantallen ook enorm gegroeid. In het eerste half jaar van 2022 heeft het bedrijf het aantal werknemers verdubbeld. “We blijven als bedrijf groeien, ook op het gebied van personeel ondanks de krappe arbeidsmarkt”, zegt Bijvelds.

Voor de toekomst liggen genoeg plannen voor Ebusco om nog verder te groeien. Het bedrijf is van plan om bussen in Frankrijk te produceren. Ze willen een deel van de bestaande productiefaciliteiten in de regio van het Normandische Rouen onderbrengen bij een bestaande autofabriek. Naar verwachting is die locatie eind 2023 gereed en kan de productiecapaciteit worden uitgebreid met vijfhonderd bussen.

Verlies

Door grote investeringen maakt Ebusco ondanks de toegenomen omzet, geen netto winst. De winst voor belasting, rente en herwaardering (EBITDA) is in het eerste half jaar van 2022 min 15.2 miljoen euro. De netto winst over dezelfde periode bedraagt 14.1 miljoen negatief. Vergeleken met dezelfde periode in 2021 is dat een daling van 8,3 miljoen euro.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.