Publiek-private Gelderlandpleinlijnen uitgebreid en vernieuwd

Bus Gelderlandpleinlijn. Foto: Kees Hummel
Bus Gelderlandpleinlijn. Foto: Kees Hummel Foto komt van Kroonenberg Groep, die de lijn betaalt

De Amsterdamse Gelderlandpleinlijnen tussen winkelcentrum Gelderlandplein en de wijken Buitenveldert en de Zuidas zijn uitgebreid. Er is een nieuwe buurt toegevoegd, evenals een aantal extra haltes. Ook zijn er twee nieuwe midibussen aangeschaft. Maandag worden de vernieuwde routes en de nieuwe bussen officieel in gebruik genomen.

De busverbinding – met inmiddels drie routes en elk een eigen lijnnummer – bestaat al sinds 2015 dankzij een samenwerking tussen vastgoedontwikkelaar Kroonenberg Groep en stadsvervoerder GVB, die zorgt voor de dagelijkse exploitatie. Tot corona uitbrak maakten dagelijks zo’n 650 mensen gebruik van de lijnen. Ze bieden gratis aanvullend openbaar vervoer met midibussen. Na een periode van afschaling vanwege de coronabesmettingen rijden de bussen inmiddels weer volgens de normale dienstregeling.

‘Fijnmazig openbaar vervoer’

In de dienstregeling is nu ook de Vivaldibuurt opgenomen in een van de routes. De andere twee routes hebben elk twee nieuwe haltes gekregen. De routes worden het grootste deel van de dag gereden met de twee nieuwe bussen. Tijdens de lunchspits worden er drie bussen ingezet. De derde bus is een bestaande bus uit 2017, die ook dient als reservevoertuig.

De Gelderlandpleinlijn is een goed voorbeeld van hoe overheid en bedrijfsleven kunnen samenwerken, meent Egbert de Vries, wethouder van verkeer en vervoer in Amsterdam en voorzitter van de Vervoerregio Amsterdam. “De midibussen zorgen voor fijnmazig openbaar vervoer dat op een andere manier niet mogelijk zou zijn geweest.”

Volgens GVB-directeur Claudia Zuiderwijk is de samenwerking met de Kroonenberg Groep de eerste publiek private samenwerking op het gebied van openbaar vervoer in Nederland. “Het succes van de samenwerking heeft zich bewezen en we zijn blij dat we hem kunnen voortzetten en uitbreiden.”

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.