Utrecht neem deel aan Europees project eBussed

Nieuwe Heuliez-bussen voor Utrecht (foto: Rick Huisinga)
foto: Rick Huisinga

De provincie Utrecht wil uiterlijk in 2028 al het openbaar vervoer uitvoeren met voertuigen zonder schadelijke uitlaatgassen. Om meer te leren van de praktijkervaringen die in Europa wordt opgedaan met nieuwe zero emissie-bussen, heeft de provincie Utrecht zich aangesloten bij het project eBussed. Zes Europese regio’s bundelen in dit project kennis en ervaring over de transitie naar schoon en milieuvriendelijke openbaar vervoer.

In Utrecht moeten ongeveer vijfhonderd dieselbussen vervangen worden door schone, elektrische voertuigen. Er rijden inmiddels zeventien elektrische bussen bij vervoerders U-OV en Syntus Utrecht in de stad en de provincie. Daar komen op korte termijn nog eens zestig stuks bij; 55 voor het stadsvervoer en vijf voor het stadsvervoer in Amersfoort en de omliggende regio.

Samenwerkingsproject

eBussed is een samenwerkingsproject onder het leiderschap van de Universiteit van Turku in Finland. Andere regio’s die deelnemen zijn bijvoorbeeld Hamburg in Duitsland en Livorno in Italië. Door kennis en vooral ook voorbeelden uit te wisselen, hopen de partijen een succesvolle transitie te kunnen maken naar schoon en milieuvriendelijk OV.

Uiteindelijk moet elke deelnemende regio in 2022 een actieplan indienen met de belangrijkste bevindingen en leerpunten rondom de overgang naar elektrisch openbaar vervoer. De provincie Utrecht wil de uitkomsten van de studie gebruiken bij de nieuwe aanbestedingen voor het openbaar vervoer. De concessie van U-OV en Syntus Utrecht eindigen allebei op 9 december 2023.

Subsidie

Het eBussed-project is een Europees opgezet project en maakt onderdeel uit van het Interreg Europe-programma. De Europese Commissie heeft dan ook een financiële bijdrage van 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor alle regio’s die hieraan deelnemen. Daarvan kan 250.000 euro gebruikt worden door Utrecht. De provincie werkt voor eBussed samen met de Hogeschool Utrecht.

Volgens de opdrachtgever zijn de twee vervoersgebieden in Utrecht uitstekende onderzoeksterreinen voor de instroom van nieuwe elektrische voertuigen. De vervoerders zetten bovendien bussen in van verschillende leveranciers en hebben ook gekozen voor verschillende typen. Zo worden verschillende ervaringen opgedaan. “Met onderzoeksexpertise van Hogeschool Utrecht worden de kansen tot verdere verduurzaming van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht in kaart gebracht.”

Auteur: Inge Jacobs

3 reacties op “Utrecht neem deel aan Europees project eBussed”

Pat Rick|23.01.20|15:32

@Peter: die rijden allemaal in Sittard en in de rest van het concessiegebied. Er rijden daar geen andere Nederlandse dieselbussen (wel Duitse, maar die lopen net zo hard achter als Amsterdam)

Peter Bouwman|22.01.20|19:33

In heel Limburg rijden totaal 96 elektrische bussen. Lijkt mij sterk dat die allemaal in Sittard rijden

Pat Rick|22.01.20|15:58

Wil Utrecht het buswiel weer opnieuw uitvinden? Andere steden gebruiken al jaren elektrische bussen (Sittard 100%). Het geld voor dit soort projecten kan beter ingezet worden voor beter OV-vervoer aan de burgers (zeker in Leusden) ipv studieprojecten voor provincieambtenaren.

Meteen een PvE opstellen en dit jaar bestellen zodat er eind 2021 ZE-bussen rijden ipv een plan. Zijn ze in Sittard zo slim of in Utrecht zo …?