Noord-Holland: alles doen om bezetting bus te verbeteren

Connexxion-bus
Bron: provincie N-H

Het is maar zeer de vraag of er tussen Beverwijk en Heemskerk tien bussen per uur kunnen blijven rijden in de spits. De bezetting is daar namelijk niet genoeg voor. Dit stelt de provincie Noord-Holland aan het gemeentebestuur van Heemskerk in een reactie op een verzoek om een buslijn via het NS-station in Heemskerk te laten rijden. De gemeente Heemskerk had graag gezien dat NS-station Heemskerk voor een proefperiode van een jaar wordt opgenomen als halteplaats van buslijn 72. 

Maar in een reactie werd dit voorstel afgewezen en juist gewezen op het beperkte gebruik van het OV. “Bij gelijkblijvend gebruik kan de situatie ontstaan dat er op termijn gesneden moet worden in het voorzieningenniveau in Beverwijk en Heemskerk en er dus combinaties van busroutes zullen gaan ontstaan om in zoveel mogelijk wijken toch te blijven voorzien van openbaar vervoer”, aldus de Gedeputeerde Staten.

Toename

Wel geeft de provincie enkele tips om het busgebruik tussen de twee Noord-Hollandse plaatsen aantrekkelijker te maken. Dan gaat het onder andere om het laten plaatsen van DRIS-panelen met dynamische informatie en informatiepanelen in de gemeente abri’s. Daarvoor vallen de kosten behoorlijk mee, meent de provincie Noord-Holland.

Bovendien is de provincie bereid om samen met de gemeente te kijken naar huidige knelpunten, om de doorstroming van het busverkeer te verbeteren. Er zijn namelijk op dit moment plekken waar het stagneert, zoals door de langdurige afsluiting van de Tolweg-zuidwest. “Op dit moment staat de rijtijd van de bussen onder druk tussen Heemskerk en Uitgeest vanwege de werkzaamheden en hierdoor gaat regelmatig de overstap tussen bus en trein bij het station Uitgeest verloren.”

Buurtbus

De gemeente had ook interesse om een buurtbus te laten rijden naar het NS-station. Dit kwam namelijk als optie naar voren uit de lange-termijnagenda van de Corridorstudie Kennemerlijn. Maar ook hier staat de provincie negatief tegenover, aangezien daarmee niet voldaan wordt aan de voorwaarde dat het bestaande openbaar vervoer niet beconcurreerd mag worden. De wethouder van Heemskerk zal binnenkort in gesprek gaan met de provincies over het voorzieningenniveau van het openbaar vervoer van, naar en in Heemskerk.

OV-Debat-2019_468x73px-registreer

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.