Beperkt trein- en busvervoer in Noord-Nederland door winterweer

trein, NS, winter, spoor

Door ijzel en gladheid in het noorden van het land is het bus- en treinverkeer ernstig gestremd. In Friesland, Groningen en Drenthe blijven veel bussen dinsdagochtend stilstaan en de treinen van NS en Arriva rijden niet of maar zeer beperkt. In het noorden van land is code rood afgegeven vanwege extreem weer en gladheid. 

Tussen Assen en Groningen en Marienberg en Coeverden is helemaal geen treinverkeer mogelijk, net als tussen Zwolle en Emmen. Zeker tot 12 uur zullen de treinen van NS beperkt blijven rijden. Het is nog onduidelijk wanneer het busvervoer weer via de normale dienstregeling hervat wordt.

Bussen

Qbuzz laat de hele dag geen bussen rijden. De vervoerder zegt niet de weg op te gaan omdat ze de veiligheid van haar personeel en haar reizigers niet kan garanderen. ‘De bussen in Groningen, Drenthe en Zuidoost Fryslân blijven tot nader order binnen en rijden niet’, zo meldt Qbuzz. Ook het leerlingenvervoer van Connexxion in de provincie Drenthe zal niet rijden.

De Qliners van Arriva reden tijdens de ochtendspits niet. Rond negen uur werd de dienstregeling van deze bussen geleidelijk weer hervat, al werden reizigers wel gewaarschuwd voor enige vertraging. Ook de snelbus tussen Groningen en Leer ging op dat moment weer rijden. De vervoerder zei de situatie op de weg goed in de gaten te houden.

IJzelvorming bovenleiding

NS en Arriva besloten maandagmiddag om ’s nachts lege treinen van en naar Groningen te laten rijden om te voorkomen dat er ijzelvorming ontstond aan de bovenleidingen. IJzelvormingen aan de bovenleidingen is een probleem omdat de pantograaf van een trein in dat geval geen contact meer kan maken met de bovenleiding, waardoor treinen niet kunnen rijden.

Met de maatregel hoopten de spoorvervoerders problemen in de ochtendspits zo veel mogelijk te voorkomen, maar het mocht niet baten. Arriva liet op twitter weten dat door ijzel NS-treinen de sporen in Groningen en Friesland blokkeren. Hierdoor ontstaat rituitval. Rond het middaguur reden alle treinen van Arriva weer.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.