OV in Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft laagste CO2-uitstoot

Het openbaar vervoer in de Stadsregio Arnhem Nijmegen heeft de laagste CO2-uitstoot van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek naar de CO2-uitstoot van het OV in Nederland dat in opdracht van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) is uitgevoerd. Onderzocht is hoeveel CO2-uitstoot per reizigerskilometer door de bussen wordt geproduceerd. In de Stadsregio Arnhem Nijmegen is dat slechts 17 gram per reizigerskilometer. Stadsgewest Haaglanden scoorde het laagst, met 177 gram per reizigerskilometer.

Het onderzoek, uitgevoerd door bureau Balancia, geeft een overzicht van de CO2-uitstoot per reizigerskilometer van OV-busconcessies per OV-autoriteit. De metingen zijn gedaan in de periode november 2013 tot en met maart 2014. De uitstoot per reizigerskilometer in de Stadsregio Arnhem Nijmegen is met 17 gram per reizigerskilometer veruit de laagste van Nederland. Daarop volgen de provincie Flevoland met 87 gram en de provincie Zeeland met 93 gram CO2-uitstoot per reizigerskilometer.

Resultaat

Voorzitter van de Stadsregio Arnhem Nijmegen Wim Dijkstra is verheugd, maar niet verbaasd te over het resultaat. “We wisten al dat we het groenste openbaar vervoer van Nederland hebben met onze trolleys op groene elektriciteit en onze bussen op groen gas.”

Stadsgewest Haaglanden scoorde het laagst met 177 gram per reizigerskilometer. Stadsgewest Haaglanden heeft een erg hoge CO2-uitstoot vanwege het gebruik van aardgas, terwijl de reizigerskilometers veel lager zijn dan die in deze provincies. Het is waarschijnlijk dat de bezettingsgraad van de OV-bussen in de Stadsgewest Haaglanden erg laag is, zo meldt Balancia in het onderzoek.

Duurzaamheidseisen

De Stadsregioraad en het College van Bestuur hebben in 2012 een concessie aanbesteed met strenge duurzaamheidseisen. Er werd een ‘Groene Cockpit’ ontwikkeld, waarmee kosten en opbrengsten van duurzame aandrijfsystemen berekend kunnen worden. Uit de cockpit bleek dat het verduurzamen van de concessie nauwelijks extra kosten met zich meebracht, maar wel een enorme milieuwinst boekte.

Op basis hiervan heeft de Stadsregio het vergroenen van het openbaar vervoer in het Programma van Eisen opgenomen. Hermes, die onder de naam Breng het openbaar vervoer in de stadsregio verzorgt, voldoet volgens de Stadsregio volledig aan deze eisen. Ook andere OV-autoriteiten maken inmiddels gebruik van de ‘Groene Cockpit’.

Onderzoek, CO2-uitstoot, OV, Balancia
Bron: Balancia

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.