BYD tevreden over start eBus op Schiermonnikoog

elektrische bus BYD Schiermonnikoog

De zes volledig elektrische bussen van de Chinese autofabrikant BYD die eind april zijn aangekomen op Schiermonnikoog bevallen goed sinds ze zijn opgenomen in de dienstregeling. Ze hebben inmiddels al bijna 16.00 kilometer afgelegd.

Arriva verzorgt het openbaar vervoer met de bussen, die aangeschaft zijn door de provincie Friesland na een Europese aanbesteding. De eBus van BYD is een enkeldeks, bus die volledig is aangedreven door ijzerfosfaat batterijen. Met een lengte van twaalf meter hebben deze bussen dezelfde afmetingen als de bussen met een conventionele aandrijving die ze vervangen.

Lagere kosten

Het gemiddelde energieverbruik van de bussen is minder dan 1.3 kWh per kilometer. “Niet alleen het milieu profiteert van de 100 procent elektrische bussen van BYD, de gebruikskosten zijn ook nog eens fors lager dan bij de dieselbussen die zij vervangen”, zegt Isbrand Ho, algemeen directeur van BYD Europe.

Het Chinese bedrijf BYD produceert naast oplaadbare batterijen, ook elektrische voertuigen, zowel bussen als personenauto’s. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam. De fabrikant wil de komende drie jaar alleen al in Nederland 20 miljoen euro investeren. Die inspanningen moeten werk bieden aan 150 mensen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.