NIEUWE PILOT IN 2025

Utrechtse studenten vragen provincie om betere tramverbinding met campus

Tram Utrecht
Een tram in Utrecht van U-OV. Beeld ter illustratie. PixelBiss / Shutterstock

Utrechtse studenten hebben tijdens een commissievergadering van de provincie hun ongenoegen geuit over de tramverbinding met de campus. Ze willen dat het Science Park beter bereikbaar wordt met het openbaar vervoer. Ook willen ze dat de tram naar de campus ook in de avonduren en in de weekenden gaat rijden. Een betere bereikbaarheid is volgens de studenten “essentieel” voor de leefbaarheid op de campus.

“Op de campus wonen 3.000 studenten. Nu er is begonnen aan de bouw van een nieuw studentencomplex, zal dit getal binnenkort stijgen tot 4.000 studenten. Een substantieel aandeel van onze studentenpopulatie leeft dus op de campus”, sprak Midas Urlings, voorzitter van VIDIUS studentenunie tijdens de commissievergadering.

Ondanks de grote aantallen studenten die op de campus wonen, zijn er volgens de studenten te weinig voorzieningen. Urlings wees onder meer op het ontbreken van een supermarkt en stelde dat de campus in de avonduren en weekenden verandert “in een desolate enclave”, omdat de stad dan slecht bereikbaar is vanaf het Science Park.

De voorzitter van VIDIUS studentenunie verwees naar een proef die de gemeente Utrecht, provincie Utrecht, vervoerbedrijf Qbuzz en FC Utrecht onlangs hielden. Op deze wedstrijddag van FC Utrecht reden trams van lijn 22 als proef tussen Nieuwegein en Utrecht Science Park via Utrecht Centraal en Stadion Galgenwaard. “Wij kijken uit naar de resultaten van dit experiment en hopen dat het de deur opent naar structureel ruimere reistijden van de tramlijn”, zei Urlings.

Gedeputeerde André van Schie (VVD) liet weten dat het de bedoeling is de pilot volgend jaar uit te breiden. Ook zei hij dat de provincie de ambitie heeft om het Science Park beter bereikbaar te maken en de tramlijn vaker te laten rijden in het volgende concessiejaar.

Volgens Van Schie moeten eerst de resultaten van de pilot worden besproken om daar vervolgens lessen uit te trekken. “Maar er zijn ook andere voorwaarden. Zo zijn we ook afhankelijk van een vervoerder die personeel beschikbaar moet hebben”, zei Van Schie. “En het is op dit moment al razend ingewikkeld de dienstregeling rond te krijgen.”

Auteur: ANP