UITHOFLIJN

Utrecht gaat voetbaltram evalueren na geslaagde test

Uithoflijn
De gemeente Utrecht gaat samen met de provincie Utrecht en vervoerder Qbuzz evalueren over een vaste tramlijn naar de wedstrijden van FC Utrecht. Andre Muller / Shutterstock

In Utrecht wordt voorzichtig positief teruggekeken op een geslaagde test met het vervoeren van voetbalsupporters naar het voetbalstadion. Zondag konden zo’n drieduizend supporters van FC Utrecht voor het eerst met de Uithoflijn naar De Galgenwaard, zonder (noemenswaardige) incidenten.

Vanwege de hoge kosten en het geringe aantal reizigers rijdt de tram normaal niet in de weekeinden. Maar afgelopen zondag kwam een langgekoesterde wens van de supporters van FC Utrecht uit: net als in Rotterdam met de tram naar het stadion.

De supportersvereniging van de Utrechtse voetbalclub is tevreden over de proef met het vervoeren van voetbalsupporters per tram. “Dan heb je zo’n dure tramlijn en mogen alleen studenten er (op doordeweekse dagen red.) gebruik van maken. Onbegrijpelijk. We zijn blij dat hij nu ook eindelijk voor de Utrechters gaat rijden”, aldus supporters tegenover RTV Utrecht.

Logistieke puzzel

De Utrechtse gedeputeerde André van Schie (VVD) merkt tegenover de lokale omroep op dat de tram goed vol zat. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) hoopt dat de test met de tram naar het stadion smaakt naar meer ritjes in het weekend. “Juist bij grote evenementen zie ik hem graag rijden”, aldus de wethouder. Ze zegt wel te begrijpen dat het een “logistieke puzzel” is en dat de provincie wil voorkomen dat er lege trams rijden.

Van Hooijdonk denk dat er nu snel geëvalueerd kan worden of de tram voortaan voor- en na aanvang van voetbalwedstrijden naar het stadion kan rijden. “Dan zal Qbuzz nog een paar maanden nodig hebben om het te regelen. Wij als gemeente zijn er sowieso klaar voor, maar uiteindelijk is het de provincie die de knoop doorhakt”, aldus Van Hooijdonk.

De proef met de tram naar stadion Galgenwaard is een samenwerking tussen de provincie Utrecht, de gemeente Utrecht, Qbuzz en FC Utrecht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl