"Autobus Dolazi"

Kroatische buschauffeurs moeten Limburgse bussen op de rit krijgen

Arriva Limburg
Arriva en de provincie Limburg willen experimenteren met Kroatische buschauffeurs om rituitval te voorkomen. Joop Hoek / Shutterstock

Als het aan de provincie Limburg ligt krijgt Arriva toestemming om Kroatische buschauffeurs in te zetten in het streekvervoer. Eigenlijk hanteert de provincie de eis dat iedere buschauffeur de Nederlandse taal machtig is, maar vanwege de enorme personeelstekorten bij Arriva mag de vervoerder hier tijdelijk van afwijken.

Arriva wil in een pilot een aantal chauffeurs uit Kroatië inzetten op buslijnen in Venlo en omgeving. Deze chauffeurs spreken volgens Arriva wel Engels en Kroatisch, maar geen Nederlands.

“De provincie Limburg is, gezien de al langer bestaande uitdagingen van Arriva om voldoende personeel aan te trekken en de daaruit volgende rituitval, voornemens in te stemmen met deze voorgestelde tijdelijke oplossing”, aldus de woordvoerder van OV-gedeputeerde Jasper Kuntzelaers (PvdA).

Volgens de woordvoerder van Kuntzelaers, opgetekend door ANP, weegt punctueel busvervoer zwaarder dan een taalbarrière. “De provincie Limburg vindt het namelijk van belang dat reizigers zo min mogelijk worden geconfronteerd met rituitval.”

Arriva laat weten dat de Kroaten “een goede introductie” krijgen, zodat ze “op een goede manier” ingezet kunnen worden. De vervoerder zegt in de tussentijd “onverminderd” door te werken om nieuwe collega’s op te leiden en te werven. “Feit is dat we simpelweg mensen te weinig hebben om een betrouwbare dienstregeling te kunnen bieden”, aldus Arriva.

Op dit moment volgen ruim vijftig mensen bij de streekvervoerder de opleiding tot buschauffeur. Arriva verwacht dat ze over drie maanden het benodigde rijbewijs hebben.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl