Werkzaamheden

Mega-operatie vervangend vervoer Tilburg: 150 bussen en 300 chauffeurs ingezet

Station Tilburg. Shutterstock, Lea Rae

Vanaf zondagochtend tot en met maandag 13 mei geldt er een buitendienststelling tussen Breda en Tilburg, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch en Tilburg en Eindhoven. Dat betekent dat reizigers tussen die plaatsen met bussen vervoerd worden. Er worden daartoe 150 bussen en 300 chauffeurs ingezet.

ProRail benut de meivakantie in Noord-Brabant om bij en tussen Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven werkzaamheden uit te voeren. “Op station Tilburg bouwen we het vierde perron af en renoveren we perron 1”, zegt projectmanager Anton Korlaar van ProRail. “Verder vervangen we de bestaande trappen van perron 1, 2 en 3. Hiermee komen we bijna aan het einde van tien jaar renovatie van station Tilburg. Er zullen de komende jaren nog wel wat werkzaamheden worden verricht, maar voor de reiziger zijn deze minder zichtbaar.”

Op station Tilburg Universiteit worden ter hoogte van het station portalen voor de bovenleiding vervangen en wordt de hellingbaan van perron 2 en 3 volledig vernieuwd. Ook perron 1 wordt volledig aangepakt en krijgt nieuwe bestrating, verlichting, camera’s en een nieuwe omroepinstallatie. Tot slot worden op station Gilze-Rijen de keerwanden vervangen. Tussen Tilburg Universiteit en Breda en tussen Tilburg en Vught/’s-Hertogenbosch wordt gedurende deze periode op diverse locaties gewerkt aan het spoor. Deze werkzaamheden bestaan uit het vervangen van spoorstaven en de rijdraden van de bovenleiding, en het vernieuwen van de ballast.

Chauffeurs uit Duitsland

Tijdens de werkzaamheden ligt alle treinverkeer rondom Tilburg stil. Om reizigers tegemoet te komen in het ongemak, is er wel een hele vervoersoperatie met bussen op touw gezet. Zo’n 300 chauffeurs en 150 bussen zijn ingepland om alle reizigers van, naar en via Tilburg – gemiddeld vierduizend per uur – per snelbus te vervoeren. “Wij zijn al een half jaar bezig met de voorbereidingen”, zegt Hugo Visser van vervoersorganisatie Transvision tegen het Brabants Dagblad.

Ongeveer de helft van deze chauffeurs komt van Brabantse touringcarbedrijven. De andere helft komt bijvoorbeeld uit Zwolle en zelfs uit Duitsland. “Het traject is zo groot dat we het niet redden met alleen lokale of zelfs Nederlandse bedrijven”, aldus Visser.

Om teleurstellingen en gemiste afspraken te voorkomen wordt reizigers geadviseerd om voor vertrek van huis de reisplanner op ns.nl te raadplegen. Er rijden in elk geval:

  • Snelbussen tussen Breda, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch
  • Stopbussen tussen Oisterwijk, Tilburg en Tilburg Universiteit
  • Stopbussen tussen Boxtel en Oisterwijk
  • Stopbussen tussen Tilburg, Tilburg Universiteit, Tilburg Reeshof, Gilze-Rijen en Breda

Goederentreinen

Door de werkzaamheden is er ook geen goederenvervoer via Tilburg mogelijk. De meeste goederentreinen rijden om via de Betuweroute. Een deel van het goederenvervoer dat normaal via de Brabantroute rijdt, worden omgeleid via Gouda, Utrecht, ’s Hertogenbosch en Eindhoven. Dit levert met name een behoorlijke toename op van het aantal goederentreinen dat tussen Den Bosch en Vught zal passeren.

Behalve rond Tilburg vinden er gedurende de meivakantie ook werkzaamheden plaats rond Amsterdam en Zwolle. Ook hier gelden tijdelijke of gedeeltelijke buitendienststellingen en een aangepaste dienstregeling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jeroen Baldwin

Bron: SpoorPro.nl