Geweldsgolf

Staatssecretaris Heijnen begrijpt woede NS-personeel ‘heel goed’

Vivianne Heijnen
Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) Foto: ANP/ Robin Utrecht

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft begrip voor de actie van de NS, die de treinen zaterdagavond drie minuten stilzet naar aanleiding van de mishandeling van twee NS-medewerkers. “Ik begrijp de woede en frustratie van NS-personeel heel goed”, zegt Heijnen op LinkedIn. “Ik hoop dat de actie eraan bijdraagt dat mensen zich realiseren dat ov-personeel veilig en prettig hun werk moet kunnen doen en dat reizigers hen altijd vriendelijk en met respect behandelen.”

Behalve de NS leggen ook de regionale spoorvervoerders Arriva, Keolis en Connexxion het treinverkeer zaterdagavond gedurende drie minuten stil. De vervoersorganisaties kijken in dit verband ook naar de landelijke politiek. Zo benadrukte de NS maandag dat hulp van de overheid nodig is, omdat de NS tegen de grenzen aanloopt “van wat wij kunnen”.

Bevoegdheden

De landelijke spoorvervoerder wil onder meer dat NS-personeel meer bevoegdheden krijgt. Zo zouden veiligheidsmedewerkers toegang moeten krijgen tot bepaalde informatie in politiesystemen, vindt de NS, “zodat collega’s eerder weten wie ze voor zich hebben en boetes bij de juiste persoon terechtkomen”.

Ook Arriva liet weten dat het tijd is voor “concrete stappen”, waarvoor volgens de regionale vervoerder stevige samenwerking nodig is tussen de vervoersmaatschappijen, hun opdrachtgevers en de betrokken ministeries.

Busvervoerders

Regionale busvervoerders overleggen nog of zij het vervoer komende zaterdagavond ook drie minuten stilzetten. Dat laat een woordvoerster van Connexxion weten tegenover persbureau ANP. Ze verwacht dat daar dinsdag over wordt besloten.

Het is eveneens nog onduidelijk of trams om 22.30 uur stil gaan staan, ongeacht of ze bij een halte of onderweg zijn. Het Haagse openbaarvervoerbedrijf HTM zegt in ieder geval de actie te ondersteunen. Dinsdag wordt bekend in welke vorm HTM dat doet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Mobiliteit.nl / ANP