Remise

Inwoners Nagele worden gek van ‘achteruitrijdende piepbussen’

Nagele
Inwoners van polderdorp Nagele worden gek van het geluid van piepende bussen. T.W. van Urk / Shutterstock

Inwoners van Nagele, gelegen in de Noordoostpolder in Flevoland, worden gek van een piepend geluid. Niet het broedseizoen ligt hieraan ten grondslag, maar achteruitrijdende bussen veroorzaken het snerpende geluid in het polderdorp. Volgens de vereniging Dorpsbelang Nagele gaat het om zo’n twintig bussen per dag.

Vanaf de standplaats rijden dieselbussen van EBS naar het dorp om te tanken. Na het tanken keren de bussen om weer terug te rijden naar de stalling. “Bij dat omdraaien hoor je een piepsignaal. En het tanken gaat wel door tot twee uur in de nacht”, laat Josita Tichelaar van Dorpsbelang Nagele optekenen door Omroep Flevoland.

Niet genoeg stroom

De dieselbussen van EBS worden tijdelijk gestald op het Nagele-bedrijventerrein, niet ver van de dorpskern met tankstation gelegen. Bij de vaste busremise in Emmeloord is vanwege het overvolle stroomnet namelijk niet genoeg capaciteit voorhanden om alle bussen op te laden.

Op het bedrijventerrein staan naast dieselbussen ook elektrische bussen, een ontwikkeling waar EBS juist erg in investeert. Maar omdat nog niet alle bussen van de vervoerder elektrisch zijn, wordt er ook nog gereden met dieselbussen.

Uitrijroute

De oplossing voor het piepende geluid is volgens Tichelaar van Dorpsbelang Nagele simpel: de buschauffeurs kunnen na het tanken ook vooruit wegrijden, in plaats van de bussen in het dorp te keren. Het is een geluiddempende oplossing die om een alternatieve uitrijroute vraagt.

De bussen zouden het dorp uit kunnen rijden naar de doorgaande Domineesweg om via een andere afslag weer op het bedrijventerrein uit te komen. Een nadeel voor de buschauffeurs is dat deze route wel anderhalve kilometer langer duurt ten opzichte van keren en terugrijden.

EBS kon dinsdag nog niet reageren op de vraag de alternatieve route een oplossing is voor de overlast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: Omroep Flevoland

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl