Zaanstreek-Waterland

Rituitval EBS Noord-Holland fors omlaag na afschalen dienstregeling

Bus van MeerPlus. De bussen van dit bedrijf rijden sinds december 2023 in Zaanstreek-Waterland en dat leidt tot veel problemen: bussen die te laat rijden of zelfs helemaal uitvallen. ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

EBS weet de rituitval in Noord-Holland steeds verder omlaag te brengen door te rijden met een afgeschaalde dienstregeling. In week 51 van vorig jaar kwam ruim 10 procent van de bussen in de concessie Zaanstreek-Waterland niet opdagen. In week 10 van dit jaar was dat nog slechts 0,4 procent.

Dat blijkt uit een rapportage over de kwaliteit van het busvervoer in Zaanstreek-Waterland, die de Vervoerregio Amsterdam aan zijn leden heeft gestuurd.

Met het oog op de betrouwbaarheid rijdt EBS sinds 8 januari van dit jaar met een uitgeklede dienstregeling. De maatregel lijkt effectief, zo valt op te maken uit de cijfers van de Vervoerregio. In week 52 en week 1 viel nog respectievelijk 8,3 procent en 6,7 procent van de bussen in de concessie uit, in week 2 was de verwijtbare uitval nog 4,4 procent.

De uitval daalde daarna verder naar ruim 2 procent. Na een verhoging van de cijfers in de herfstvakantie zette EBS de neerwaartse trend voort, waarna in week 10 nog slechts 0,4 procent van de bussen door een verwijtbare oorzaak niet reed.

Tekst loopt door onder de grafiek.

Rituitval EBS Zaanstreek-Waterland. Bron: OVPro, Vervoerregio Amsterdam.

Hoewel EBS sinds januari met minder bussen rijdt, is het aantal meldingen van volle bussen afgenomen, schrijft de Vervoerregio in een toelichting. “Dit komt waarschijnlijk doordat de dienstregeling betrouwbaarder is en de mensen meer over de verschillende bussen gespreid zitten.”

EBS zag het aantal klachten sinds de invoering van de afgeschaalde dienstregeling halveren, blijkt uit de rapportage. Het busbedrijf krijgt sindsdien rond de 200 klachten per week. Ook bij de Vervoerregio komen minder klachten binnen.

Belangrijke oorzaak van de problemen bij EBS is het tekort aan personeel. het bedrijf belooft al langere tijd alles op alles te zetten om meer chauffeurs te werven. In januari leidde dat tot de instroom van 21 nieuwe chauffeurs, in februari waren dat er vijftien.

Werving chauffeurs

De Vervoerregio constateert dat de wervingscampagne van busvervoerder EBS leidt tot “positieve resultaten”. De verwachting is dat er de komende tijd nog meer chauffeurs zullen instromen, “gezien het aantal mensen dat nog in opleiding is”.

De Vervoerregio Amsterdam maakte begin deze maand bekend een dubbele boete op te leggen aan EBS. Naast de sanctie voor uitvallende ritten, is er een tweede boete voor niet nagekomen afspraken voor onder meer de inzet van zero-emissiebussen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group