Naar de rechter

Ondernemers Amersfoort overwegen kort geding om zomersluiting station

Amersfoort Centraal
Station Amersfoort is deze zomer wekenlang buitengebruik vanwege werkzaamheden. Dit tot woede van de ondernemersvereniging die gerechtelijke stappen overweegt. Samo451 / Shutterstock

De onderhoudswerkzaamheden, die deze zomer zullen plaatsvinden op station Amersfoort Centraal, hebben kwaad bloed gezet bij een deel van ondernemend Amersfoort. Vanaf halverwege juli blijven de treinen drie weken weg uit de Keistad. Dat ProRail notabene in de drukke zomerperiode spoorwerkzaamheden uitvoert, doet boze ondernemers overwegen om juridische stappen te nemen.

De ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort voelt zich overdonderd dat ProRail pas recentelijk bekendmaakte dat er deze zomer ingrijpende werkzaamheden plaatsvinden op het station, precies in de periode dat de toeristenstroom op z’n piek is. Ook vragen zij zich af waarom de werkzaamheden niet worden opgeknipt in fases.

De ondernemers overwegen nu een kort geding aan te spannen, schrijft De Stad Amersfoort. Ze verwachten flink omzetverlies omdat Amersfoort tijdens de werkzaamheden moeilijker te bereiken is en dagjesmensen en (buitenlandse) toeristen mogelijk de stad zullen mijden.

ProRail wil op gesprek

ProRail hoopt dat de ondernemers niet naar de rechter stappen, maar het gesprek willen aangaan. De spoorbeheerder zegt open te staan voor een gesprek. Dat de werkzaamheden niet gefaseerd plaatsvinden, is een afweging die is gemaakt door ProRail in samenspraak met de gemeente, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincie Utrecht.

Er is volgens ProRail wel degelijk gekeken naar alternatieve scenario’s voor de buitendienststelling. Omdat bepaalde sporen op het station bijvoorbeeld erg dicht bij elkaar liggen, bleek opknippen bijzonder lastig. Daarnaast speelde er nog een andere afweging, legt ProRail uit. Het treinverkeer moet namelijk sowieso worden stilgelegd, omdat er onder andere bovenleidingen moeten worden aangepast.

Amersfoort
Tijdens de zomerpiek blijven de perrons van station Amersfoort leeg vanwege spoorwerkzaamheden.

Werkzaamheden

De werkzaamheden aan het station zijn volgens ProRail noodzakelijk. Vanwege een aanhoudend tekort aan spoorwerkers en de huidige staat van het spoor op Amersfoort Centraal, ziet de spoorbeheerder geen andere mogelijkheid dan tijdens de zomerperiode te kiezen voor een harde lockdown van het station.

Van donderdag 4 juli tot en met zondag 28 augustus vinden de ingrijpende werkzaamheden plaats op en rondom station Amersfoort. Tussen zaterdag 13 en zondag 28 juli is er zelfs helemaal geen treinverkeer mogelijk en wordt het volledige station buitendienst gesteld.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl