SURTRONIC KWAM AFSPRAKEN NIET NA

Provincies ontbinden contract met bedrijf dat bushalteborden zou leveren

Surtronic
Plaatsing nieuwe digitale informatieborden bij bushaltes vertraagd. Foto: Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel

Het plaatsen van nieuwe digitale informatieborden bij bushaltes in de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel heeft vertraging opgelopen. De drie provincies hebben er geen vertrouwen meer in dat fabrikant Surtronic nog aan de gemaakte verplichtingen kan voldoen. Dit betekent dat het project voor nu stilligt.

“De provincies stellen Surtronic aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade en openstaande boetes door het niet nakomen van het contract”, schrijven de drie provincies in een gezamenlijk statement. Ze zeggen het te betreuren dat reizigers bij bushaltes mogelijk hinder zullen ondervinden doordat er geen actuele reisinformatie beschikbaar is.

De provincies raden aan om in de tussentijd gebruik te maken van reisplanners zoals RRReis of 9292. Er wordt momenteel gewerkt aan een oplossing om ervoor te zorgen dat de digitale informatieborden reisinformatie blijven tonen.

Afspraken niet nagekomen

Sinds 2021 werken de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel gezamenlijk aan de vervanging van de digitale informatieborden bij de bushaltes. De huidige borden zitten volgens de provincies aan het einde van hun levensduur.

Voor het vervangen van de informatieborden sloten te provincies, na het doorlopen van een Europese aanbesteding, een contract af met leverancier Surtronic Group uit Hoofddorp. Het bedrijf zou de nieuwe digitale informatieborden al in mei 2022 plaatsen, maar kreeg vanwege opgelopen vertraging al langer de tijd van de provincies. Eind 2022 zouden de borden alsnog worden geplaatst.

Meer dan een jaar later zijn de borden nog altijd niet geplaatst. “Het gevolg is dat Surtronic in verzuim is en dat Surtronic contractuele boetes verschuldigd is. Ondanks de inspanningen van beide partijen met het doel om er met elkaar uit te komen, hebben de provincies niet meer het vertrouwen dat Surtronic het project kan afmaken”, aldus de drie provincies.

Surtronic en de provincies zijn diverse keren met elkaar in gesprek gegaan om te zoeken naar een oplossing, maar volgens de provincies is het niet gelukt om tot afspraken te komen met het bedrijf. Het contract met Surtronic liep op 14 december 2023 af.

Surtronic aansprakelijk gesteld

In een ultieme poging om toch nog tot een oplossing te komen zijn de provincies daarna nog een laatste onderhandeling gestart met Surtronic. “Deze onderhandelingen zijn vastgelopen. Het is niet gelukt om samen afspraken te maken over de manier waarop partijen uit elkaar gaan. Dit betekent dat het project voor nu stilligt.”

De provincies stellen Surtronic aansprakelijk voor de geleden en nog te lijden schade en openstaande boetes.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl