Even Geen Pünktlichkeit

Staking Deutsche Bahn in volle gang, met goedkeuring van Duitse rechter

Beeld: bericht over staking GDL op station
Duitse treinstaking. Shutterstock, Martin Furtivo

In Duitsland is vannacht een grote treinstaking begonnen. De staking duurt 24 uur, tot en met 02.00 uur vannacht. Vervoerder Deutsche Bahn (DB) probeerde maandagavond de staking via een spoedaanvraag bij de Duitse rechter te voorkomen, maar die oordeelde in een voorlopige uitspraak dat de staking door mocht gaan.

Volgens DB was de aankondigingsperiode te kort en is dat “volledig onredelijk” voor reizigers om alternatief vervoer te zoeken. Het bedrijf heeft bij een eerdere staking ook al eens geprobeerd daar via de rechter een stokje voor te steken, maar werd ook toen in het ongelijk gesteld. DB is tegen de uitspraak in beroep gegaan. Het hoger beroep wordt dinsdagmiddag behandeld.

Van en naar Nederland

Als gevolg van de staking rijden er ook veel minder treinen tussen Nederland en Duitsland. Vanuit Amsterdam rijden er dinsdag wel drie ICE-treinen naar Keulen en weer terug. Andere internationale verbindingen, zoals die naar Berlijn, zijn wel van het spoorboekje geschrapt. Arriva laat desgewenst weten dat er ook geen treinen rijden tussen Heerlen en Aken.

Zesde staking op rij

Het is al de zesde keer dat het werk wordt neergelegd op het Duitse spoor. DB heeft eerder met nooddienstregelingen gereden. Daardoor kon ongeveer een vijfde van de langeafstandstreinen blijven rijden. Voor dinsdag is er in Duitsland weer een nooddienstregeling van kracht waardoor er beperkt treinverkeer mogelijk is.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: ANP

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl