Kosten NS

Koolmees hoopt op politieke oplossing duurdere treinkaartjes

Shutterstock, Dutchmen Photography

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

Vorige week werd namelijk bekend dat de NS overweegt de prijzen van treinkaartjes en abonnementen in 2025 fors te verhogen, mogelijk met meer dan 10 procent. Dat leidde tot stevige kritiek vanuit politiek Den Haag. Het demissionaire kabinet maakte in oktober bekend 120 miljoen euro vrij te maken om een tariefstijging bij de NS te voorkomen. Die dekking was echter voor één jaar. Koolmees wil daarom in de Kamer gaan pleiten voor een structurele dekking.

“Ja, het is zo dat de trein duur is. De trein moet wel betaalbaar blijven. Ik ga daarom zeggen in welke situatie we zitten. Ik ben het eens met het doel om de prijzen betaalbaar te houden. Ik hoop met de politiek een oplossing te bereiken”, aldus Koolmees in Buitenhof.

Verlies

Het spoorbedrijf leed vorig jaar opnieuw een flink verlies. De NS had onder meer last van de gestegen kosten voor bijvoorbeeld salarissen, materieel en onderdelen als gevolg van de inflatie. Daarnaast merkt het bedrijf dat er sinds de coronacrisis nog altijd minder mensen reizen met de trein.

Koolmees zegt dat de NS nog bezig is zich aan te passen aan de situatie na corona en dat “stap voor stap” wordt gewerkt aan verbetering van de service en de dienstregeling. Ook heeft de NS kritiek gekregen over vieze treinen. Dat komt volgens Koolmees door personeelstekorten bij de schoonmaak.

De NS-topman stelt wel dat de trein “de toekomst heeft”, onder meer door de bevolkingsgroei en voor het terugdringen van de uitstoot. “Maar dan is er wel meer geld nodig, ook voor het onderhoud van het spoor.”

Onderwerpen:

Auteur: Redactie OVPro / ANP

1 reactie op “Koolmees hoopt op politieke oplossing duurdere treinkaartjes”

Derk van Dorth|04.03.24|19:17

Het is niet moeilijk: 1. geen BTW meer op OV-kaartjes, 2. Bedrijven en instellingen motiveren ma, wo, vr op kantoor te laten werken