Marktaandeel

Nederlandse busverkopen schieten omhoog, Volvo marktleider

Breda
Bussen op station Breda. Foto: Shutterstock, TonyV3112

De Nederlandse busmarkt groeide in 2023 met 63 procent, met forse verschuivingen in het marktaandeel van de verschillende fabrikanten. Volvo was vorig jaar spekkoper, blijkt uit cijfers van Chatrou CME Solutions.

Volgens de consultant werden vorig jaar 359 bussen en touringcars zwaarder dan 8 ton op kenteken gezet. In 2022 waren dat er nog 221. Met 111 geregistreerde voertuigen was Volvo veruit de grootste leverancier (2022: 5 geregistreerde bussen).

VDL Bus & Coach, dat in 2022 nog goed was voor 125 geregistreerde voertuigen, zag de verkopen dalen naar 41 stuks. De fabrikant uit Eindhoven werd op de ranglijst van Chatrou voorbijgestoken door Van Hool, dat 43 bussen wist te verkopen (+10) en Mercedes, dat uitkwam op 92 registraties (+58). Ebusco en Iveco Bus zagen ook forse groei, met respectievelijk 28 (+27) en 9 (+9) registraties in 2023.

Europa

De Nederlandse busmarkt volgt de stijgende lijn die zichtbaar is in veel Europese landen. Uit een inventarisatie door vakwebsite Sustainable Bus blijkt dat busfabrikanten in 2023 forse groei in onder meer Italië (+72 procent) en Spanje (+54 procent). In Duitsland (+13 procent) en Frankrijk (+5 procent) was de toename minder omvangrijk.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group