'pijn ligt in Flevoland'

Gelderland: problemen EBS moeten eerlijker verdeeld over provincies

Beeld: EBS-bussen in Zwolle
EBS-bussen in Zwolle, Overijssel. Shutterstock, Bjoern Wylezich

De problemen met personeelstekorten bij busvervoerder EBS moeten eerlijker verdeeld worden over de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, zegt een woordvoerster van de provincie Gelderland. EBS werkt aan een plan voor het opknippen van buslijnen en een andere dienstregeling, om zo te voorkomen dat er veel ritten blijven uitvallen.

“De pijn ligt nu heel erg in Flevoland”, zegt de woordvoerster. Gedeputeerde Jan de Reus van openbaar vervoer in Flevoland sprak eerder al zijn frustraties uit over de regelmatige uitval van bussen in zijn provincie.

Het grootste probleem voor EBS is op dit moment personeelstekort. Daardoor is de rituitval hoger dan de normen die daarvoor zijn gesteld. Een verbeterplan moet daar verandering in brengen. “Je wil dat wat er rijdt betrouwbaarder is”, zegt de woordvoerster van de provincie Gelderland. Het idee is dus om minder bussen te laten rijden en lange lijnen op te knippen. “Als er op zo’n lijn van bijvoorbeeld Harderwijk naar Zwolle wat gebeurt, dan ben je de hele lijn kwijt.” Halverwege een nieuwe bus laten starten “maakt je flexibeler”. De plannen moeten nog worden beoordeeld.

Nieuwe mensen opleiden

Intussen moet de vervoerder werken aan het oplossen van het personeelstekort, door nieuwe mensen aan te trekken en op te leiden. Zo moet de dienstregeling gedurende het jaar weer kunnen worden uitgebreid. Buschauffeurs van EBS klaagden ook over problemen met het materieel. Zo trokken de bussen naar rechts. Aan de oplossing van dat probleem wordt nog gewerkt, zegt de provinciewoordvoerster.

Vervoerder Hermes, die onder meer rijdt in de regio Arnhem-Nijmegen, kampt ook met een hoge rituitval. Die vervoerder kreeg daarvoor al boetes opgelegd, bevestigt de woordvoerster na berichtgeving van Omroep Gelderland. Hermes werkt ook aan een verbeterplan. Beboeting bij een hoge uitval van bussen is onderdeel van de afspraken tussen een vervoerder en de provincie, maar geen eindpunt. Provincie en vervoerder zijn “continu met elkaar in gesprek” over hoe het beter kan, aldus de woordvoerster.

Lees ook: 

Auteur: ANP