Netcongestie

Transdev geeft stroomkabel terug omdat verbruik e-bussen meevalt

Elektrische bussen van Transdev in Haarlem. Foto ter illustratie. Foto: Transdev

De elektrische bussen van Connexxion in Amstelveen verbruiken minder stroom dan gedacht. Het moederbedrijf van Connexxion, Transdev, heeft daarom besloten zijn netaansluiting voor de busremise te verkleinen. Netbeheerder Liander zegt daardoor andere bedrijven eerder aan te kunnen sluiten.

Transdev beschikt voor zijn busremise op het bedrijventerrein De Loeten in Amstelveen over een netaansluiting met een hoge capaciteit van 10 Mega Volt Ampère. Bovendien heeft het bedrijf een eigen kabel naar het elektriciteitsstation van Liander. Bij de aanleg van de locatie in 2018 is “met het oog op de toekomst” geïnvesteerd in de grote aansluiting, meldt het bedrijf.

Het overschot aan netcapaciteit is volgens Transdev deels ontstaan doordat de busoperatie nu efficiënter verloopt. Zo lukt het volgens de vervoerder door de inzet van een eigen digitaal systeem (TakeCharge) om de busritten, batterijpercentages en laadmomenten slimmer te plannen dan verwacht.

Minder kabels nodig

Transdev heeft de overcapaciteit en de eigen kabel inmiddels teruggegeven aan Liander. Hierdoor kan de netbeheerder het net uitbreiden zonder een nieuwe kabel te leggen en versnelt de uitbreiding van het elektriciteitsnet in het gebied. “Nieuwe bedrijven kunnen zich hierdoor vestigen of bestaande bedrijven kunnen uitbreiden of verduurzamen”, meldt Liander. Volgens de beheerder kan dat bovendien tegen lagere maatschappelijke kosten, “want er zijn minder nieuwe kabels nodig om aan de groeiende vraag te kunnen voldoen”.

Het stroomnetwerk in Nederland is overvol. Bart Kraayvanger, manager zero emission bij Transdev, noemt het besluit om de aansluiting af te schalen “een belangrijke en unieke stap, die navolging verdient”. Paul van Engelen, regiolead bij Liander: “Om de energietransitie haalbaar te maken moeten we niet alleen het elektriciteitsnet uitbreiden maar het ook slimmer gebruiken. Dit is daar een mooi voorbeeld van.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group