Motie

Kamer wil nationale “anti-DiDo-aanpak” tegen extreme spitsdrukte

Overvolle trein
Volle trein tijdens de spitsuren. ProMedia/Sander van Vliet

De spits op dinsdag en donderdag kenmerkt zich door overvolle treinen en veel fileleed. Politiek Den Haag wil dat daar verandering in komt en vraagt het kabinet om dit probleem samen met werkgevers, werknemers en onderwijsinstellingen aan te pakken.

De Tweede Kamer heeft een motie van NSC, ChristenUnie, GroenLinks-PvdA, BBB, VVD, CDA, SGP en SP aangenomen met een verzoek om te komen tot een nationale aanpak voor een betere spreiding van het woon-werkverkeer over de dag en de week. “Alleen zo kunnen we de hyperspits bestrijden op dinsdag en donderdag”, schrijft initiatiefnemer van de “anti-DiDo”-motie, NSC-Kamerlid Olger van Dijk, op X.

De opstellers van de motie stellen vast dat de huidige decentrale aanpak van afspraken met werkgevers en onderwijsinstellingen om het vervoersgedrag te wijzigen nog weinig effect heeft. Tot nu toe blijft het vooral bij het stimuleren van thuiswerken, maar dat ontmoedigt mensen tot nu toe niet om op dinsdag en donderdag in de spits te reizen.

De grote drukte tijdens de piekdagen geeft ook NS hoofdbrekens. Vorig jaar probeerde de spoorvervoerder daar met tariefdifferentiatie iets aan te doen, maar NS-directeur Wouter Koolmees moest zijn plannen uiteindelijk na een storm van kritiek in de media en de Tweede Kamer weer intrekken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group

1 reactie op “Kamer wil nationale “anti-DiDo-aanpak” tegen extreme spitsdrukte”

Jasper Jonkers|01.02.24|23:14

Een belangrijke stap die daarin niet vergeten mag worden: kap met die aangepaste dienstregeling op vrijdag! Treinen rijden opeens op andere tijden, sluiten niet meer aan op bussen, allemaal omdat de NS solo heeft besloten de vrijdag een andere categorie te maken, naast “werkdag” en “weekend”. Zo jaag je nog meer reizigers weg bij de vrijdag.