10 miljoen euro

Friesland gebruikt extra geld ov voor meer busvervoer

Busvervoer in Friesland. Foto: Shutterstock, Bjoern Wylezich

De provincie Friesland gaat het busvervoer uitbreiden. Gedeputeerde Matthijs de Vries (ChristenUnie) zei dinsdag dat de 10 miljoen euro die de provincie extra krijgt, wordt gebruikt om een prijsstijging te voorkomen en om meer bussen en buslijnen in de provincie te laten rijden.

In november werd bekend dat de provincies 300 miljoen euro extra kunnen verdelen voor het openbaar vervoer. Deze structurele bijdrage moet ervoor zorgen dat het regionale openbaar vervoer flink wordt verbeterd.

De Vries zei dat in de provincie meerdere nieuwe buslijnen komen. Zo komt er een buslijn tussen Dokkum en de veerboot naar Ameland in Holwerd, er gaat vanaf de zomer een buslijn rijden langs het nieuwe stadion van SC Cambuur en de mbo-school Firda. Verder gaan er extra bussen rijden tussen onder meer Dokkum en Drachten, Leeuwarden en Drachten en rond Heerenveen.

Het voorkomen van een prijsstijging kost 4 miljoen euro en de uitbreiding van het busvervoer kost 2,2 miljoen euro, zei de bestuurder. De Vries overlegt met Arriva om een goede manier te vinden het overige geld, 3,8 miljoen euro, te besteden. Daarnaast hoopt De Vries dat de Provinciale Staten ook nog met idee├źn komen.

Onderwerpen:

Auteur: Redactie OVPro / ANP