Onderzoek Rover

Andere reisplanner-apps kunnen niet op tegen dominantie 9292 en NS

De NS-Reisplanner. Foto: Shutterstock, Lea Rae

NS-reisplanner en de app van 9292 blijven heer en meester op de markt van reisplanners. De twee aanbieders zijn verreweg de grootste en de NS-app is bovendien de best gewaardeerde planner. Reizigers plaatsen ook een belangrijke kanttekening: door onbetrouwbaarheid van de verschillende apps, blijft het noodzakelijk om meerdere planners tegelijk te gebruiken.

Dat blijkt uit enquĂȘte door reizigersorganisatie Rover. Volgens de belangenbehartiger worden zowel de NS-app als de planner van 9292 door bijna 80 procent van de reizigers gebruikt. Twee derde van de respondenten heeft zelfs allebei de apps in gebruik. Op enige afstand volgt op de derde plek Google Maps, die slechts een half zo groot bereikt heeft. De apps van vervoerders anders dan NS worden fors minder gebruikt, blijkt uit de enquetre.

Rover onderzocht ook de waardering voor de verschillende apps/ De NS-reisplanner komt daarbij met een rapportcijfer van 7,6 als beste uit de bus. De NS-app wordt door reizigers het meest gewaardeerd voor overzichtelijkheid, functionaliteiten, kwaliteit van de reisadviezen en gebruiksvriendelijkheid. Op de tweede plaats kiezen reizigers voor 9292, gevolgd door Google Maps. Beide reisplanners krijgen een 7.

Onbetrouwbaarheid

Opvallend punt is dat een grote groep reizigers zegt meerdere apps nodig te hebben vanwege onder meer het verschil in reisadviezen en onbetrouwbaarheid bij vertragingen en omleidingen. Ook uit de praktijktest van Rover is duidelijk geworden dat er nog wel het een en ander verbeterd kan worden. Zo geven apps soms onhaalbare overstappen of verkeerde adviezen. Ook houden planners niet altijd rekening met vertragingen of adviseren ze vreemde looproutes. Bovendien kunnen veel reisplanners niet overweg met de combinatie van openbaar vervoer met de fiets of auto, aldus Rover.

“Met tientallen reisplanner-apps op de markt is het fijn dat er voor iedere reiziger veel te kiezen valt, maar kwaliteit gaat boven kwantiteit”, stelt Rover. “We dagen al deze ontwikkelaars daarom graag uit om de handen ineen te slaan en de ultieme reisplanner te ontwikkelen.”

Voorleggen

De ideale reisplanner volgens Rover heeft naast betrouwbare actuele reisadviezen voor het openbaar vervoer ook oog voor de andere vormen van deelmobiliteit zoals de fiets, auto en vervoer op afroep. Rover wijst er daarbij op dat de vervoersbedrijven verantwoordelijk zijn voor het leveren van foutloze informatie zodat de reisadviezen kloppen. Rover gaat de bevindingen voorleggen aan de reisplanner-ontwikkelaars.

Lees ook:

U las zojuist Ă©Ă©n van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Erik Verheggen

Hoofdredacteur Mobiliteit, ProMedia Group