Klachten

FNV: vertragingen bussen Qbuzz door falend communicatiesysteem

Qbuzz
Lijnbus van Qbuzz in Winschoten. Foto ter illustratie. Foto: Shutterstock/Bjoern Wylezich

Busritten van openbaar vervoerder Qbuzz lopen vertraging op omdat het communicatiesysteem voor buschauffeurs vaak uitvalt en langzaam opstart. Buschauffeurs moeten volgens FNV-bestuurder Edwin Kuiper namelijk langs de kant wachten totdat het systeem weer werkt en dat kan wel een kwartier duren. Chauffeurs voelen zich volgens de vakbond bovendien onveiliger omdat ze zonder werkend systeem geen hulp kunnen inroepen als een passagier boos wordt, bijvoorbeeld als ze niet kunnen inchecken. 

Kuiper meldt dat de vakbond veel klachten heeft gehad van chauffeurs van Qbuzz over de problemen met het communicatiesysteem. Daarom zette FNV een vragenlijst uit onder chauffeurs van het vervoersbedrijf dat onder meer in Utrecht, Groningen en Drenthe rijdt. Ongeveer een derde van de in totaal achthonderd tot negenhonderd chauffeurs gaf aan problemen te hebben met het communicatiesysteem.

Als het systeem het niet doet, kunnen reizigers niet in- en uitchecken, meldt FNV. Kuipers stelt dat chauffeurs daardoor regelmatig te maken krijgen met boze passagiers. “Chauffeurs voelen zich onveiliger als het systeem niet werkt, want dan kunnen ze situatie niet melden.”

Niet de enige

Overigens is Qbuzz niet de enige openbaar vervoerder die kampt met problemen met het communicatiesysteem, aldus Kuipers. Chauffeurs van vervoerders in andere regio’s hebben dit soort problemen volgens de vakbondsbestuurder ook, maar wel minder vaak. Qbuzz heeft nog niet gereageerd op de bevindingen van FNV.

Lees ook:

Auteur: Olivier Smits

Bron: ANP

Olivier Smits is redacteur van Mobiliteit.nl en TaxiPro.